Чланци поређани по датуму: петак, 15 фебруар 2013

СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ И ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕВелики празник Сретења Господњег и дан државности Републике Србије и ове 2013. године је торжествено прослављен у историјском Орашцу, одакле је пре двеста девет година почело востајање српског народа и стварање српске државности.

Прослава великог празника Цркве Христове отпочела је Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање Архијерејских намесника орашачког и тополског и свештенства намесништва орашачког. Служби Божијој присуствовао је и Престолонаследник Александар II Карађорђевић са супругом Катарином, министар грађевине и урбанизма у Влади Републике Србије Г. Велимир Илић, председник Општине Аранђеловац Г. Бојан Радовић, као и други државни и војни званичници.

ХРАМОВНА СЛАВА НОВЕ ЦРКВЕ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У ПОЖЕГИНови пожешки храм прославио је своју славу Св. Три Јерарха. Свету Архијерејску Литургију служило је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Епархије жичке Г. Јован уз саслужење двадесет свештеника и пет ђакона, монаштва и већег броја верника. После прочитаног Светог Јеванђеља Епископ је поздравио окупљене вернике и одржао пригодну беседу. У току Св. Литургије Његово Преосвештенство рукоположило је Мирка Крупниковића из Ариља у чин ђакона. При крају Св. Литургије пререзан је славски колач и преливено славско жито.