ХОДОЧАШЋЕ УЧЕНИКА СРЕДЊЕ СТРУЧНЕ ШКОЛЕ ИЗ КРАГУЈЕВЦА СВЕТИЊАМА ВАЉЕВСКОГ КРАЈА

ХОДОЧАШЋЕ УЧЕНИКА СРЕДЊЕ СТРУЧНЕ ШКОЛЕ ИЗ КРАГУЈЕВЦА СВЕТИЊАМА ВАЉЕВСКОГ КРАЈА“Свет је књига, а они који не путују,
читају само једну страницу”.
Свети Августин

На Светлу суботу, дана 4. маја 2019. године, реализовано је духовно путовање ученика Средње стручне школе из Крагујевца светињама, светионицима ваљевског краја. Посећени су манастири: Каона,Ћелије и Лелић, а ученике су предводили вероучитељи Марко Вуксановић и Марком Гаљак.

Први светионик који смо посетили била је чудесна и чаробна Каона шабачка. Манастир Каона која датира из 14. века задужбина је Иконије,сестре Милоша Обилића. У препуној манастирској цркви Светих архангела, вероучитељ и наш брат у Христу Марко Вуксановић ученицима је испричао историјат самог манастира у којем је богословски и духовно стасавао.

После тога ученици су обишли цео комплекс манастира са вештачким језером који представља просто парче неба на земљи. Након Каоне упутили смо се ка манастиру Ћелије. Након пешачења серпентинама дошли смо у манастир Ћелије који датира из 13. века, а према народном предању задужбина је краља Драгутина. Ту смо се поклонима моштима светог Јустина Ћелијског и Врањског који је канонизован пре неколико година од стране Српске Православне Цркве. Свети Јустин Ћелијски и Врањски који је живео у 20. веку је највећи део живота провео у овом женском манастиру чији је био духовник а уједно се бавио и богословским радом и писањем тако да је из ове светиње и изашло његово капитално дело Житија Светих. После Ћелија пут је настављен у Манастир Лелић који се налази у атару истог села као и Ћелије а то је Лелић свега 6км удаљено од Ваљева. Манастир Лелић је задужбина светог Владике Николаја Велимировића и његовог оца Драгомира. У самој манастирској цркви почивају и мошти светог Владике Николаја које су пренете у Лелић из Америке 12. маја 1992. године. Ученици су имали тај благослов да целивају мошти једног од највећих умова и духовника прошлог столећа светог Николаја Охридског и Жичког и све Лелићског.

Након напајања светињама и духовно ојачани упутили смо се ка граду Ваљеву где смо упознали саме знаменитости града. Овај бисер на реци Колубари нуди много тога јер има веома развијен туризам, па бисмо посебно истакли планину Маљен и висоравну Дивчибаре.

У касним вечерњим часовима вратили смо се у Крагујевац сви задовољни и срећни јер смо имали и те како велики благослов да будемо поред кивота највећих Срба после Светога Саве а то су Владика Николој Охридски и Жички и Свети Јустин Ћелијски и Врањски.

Вероучитељ Марко Гаљак