ВЕРОНАУКА У ЈАГОДИНСКИМ ВРТИЋИМА

ВЕРОНАУКА У ЈАГОДИНСКИМ ВРТИЋИМАУспешна сарадња вртића и јагодинских вероучитеља

И ове године као и свих година до сада, од када је веронаука враћена у основно и средње школско образовање, наставља се успешна сарадња предшколских установа града и јагодинских вероучитеља. Та сарадња се огледа у држању припремне наставе веронауке, која је тематски везана за велике празнике које прославља наша света Црква. Сваке године о Божићу, Савиндану и Васкрсу, јагодински вероучитељи у договору са управом и стручном службом јагодинских предшколских установа, обилазе вртиће и са децом свих узраста уз дружење и игру говоре о важности празника и децу упознају са лепотом и истинама наше свете вере.

Идући у сусрет Васкрсу, то дружење са децом је и ове године настављено, тако да су вероучитељи обишли све вртиће, децу упознали са празницима који нам долазе: Лазаревом суботом – Врбицом, празником свечаног уласка Христовог у Јерусалим – Цвети, Страсном седмицом и најзад са најрадоснијим празником Васкрсења Христовог. Деца су научила зашто и када се фарбају јаја, и позвана су да са својим родитељима узму учешћа пре свега у литургијском прослављању ових празника, да постану причасници и заједничари вечнога живота у Христу.

Један велики број деце из вртића “Пионир“, је заједно са својим васпитачима посетио и храм Светих апостола Петра и Павла у Јагодини, где су се са вероучитељем дружили кроз молитву и игру и на тај начин направили своје прве кораке у православној катихези. Ово дружење се завршило слаткишима које је за сву децу припремило братство храма, а деца су на крају запалила свеће за све оне које воле.

Вероучитељ Борис Милосављевић