ПРОСЛАВА И КВИЗ ПОСВЕЋЕН 1700 ГОДИНА ОД ОБЈАВЕ МИЛАНСКОГ ЕДИКТА СВЕТОГ ЦАРА КОНСТАНТИНА ВЕЛИКОГ

ПРОСЛАВА И КВИЗ ПОСВЕЋЕН 1700 ГОДИНА ОД ОБЈАВЕ МИЛАНСКОГ ЕДИКТА СВЕТОГ ЦАРА КОНСТАНТИНА ВЕЛИКОГНа дан када се наша Света православна црква молитвено сећа светог цара Константина и његове мајке свете царице Јелене, 3. јуна 2013. године, Основна школа “Радомир Лазић” и храм Светих бесребреника Козме и Дамјана из Азање били су организатори пригодне свечаности поводом прославе 1700 година од доношења Миланског едикта. Том приликом је организован и квиз за ученике основних школа са подручја општине Смедеревска Паланка на тему “1700 година Миланског едикта” о животу и делу светог цара Константина, Миланском едикту и Православној веронауци.

Квиз су осмислили и организовали наставници поменуте основне школе: Бојан Стојадиновић, вероучитељ и Дамир С. Живковић, наставник историје.

У пригодном програму учествовали су ученици ОШ “Радомир Лазић”: Никола Талијан, Јелена Кељаћ, Немања Талијан, Тамара Радисављевић, Лена Јелић и Марија Милошевић. Свечаност је увеличао и дечји црквени хор “Свети врачеви” поменутог храма којим руководи вероучитељ Бојан Стојадиновић.

У квизу су учествовале екипе четири основне школе: “Херој Радмила Шишковић”, “Херој Иван Мукер”, “Олга Милошевић” и домаћин ОШ “Радомир Лазић”. Квизом су руководили поменути наставници, а о регуларности је бринуо и стручни жири у саставу: јереј Дејан Ненадовић, старешина азањског храма, Слађана Јелић, директорка азањске основне школе и Весна Митровић Пантић, наставник историје у ОШ “Олга Милошевић”.

У једночасовном квизу ученици су се надметали у седам игара: “Слагалица”, “Загонетна личност”, “Спајалица”, “Скривалица”, “Састави реченицу”, “Ко зна зна” и “Асоцијације”, а квизу су присуствали ученици основне школе “Радомир Лазић” који су испунили локални Дом културе до последњег места.

Иако резултат није био у првом плану, већ жеља да се нешто више научи о животу и делу Константина Великог, поменимо да је у квизу победила екипа школе домаћина “Радомир Лазић” у саставу: Тања Илић (5. разред), Александра Вулићевић (6. разред), Катарина Витић (7. разред) и Валентина Даниловић (8. разред). Резултат на крају квиза био је следећи:

  1. ОШ “Радомир Лазић”- 71 бод,
  2. ОШ “Олга Милошевић”- 59 бодова,
  3. ОШ “Херој Иван Мукер”- 42 бода и
  4. ОШ “Херој Радмила Шишковић”- 36 бодова.

Нарочито вредно помена је то да су сви учесници у квизу награђени, без обзира на пласман, књигом и дипломом. Школама, које су учествовале у квизу, је додељена захвалница и књига на дар. Поклоне су обезбедили организатори, а у просторијама школе је, након квиза, организовано послужење за све учеснике програма и квиза.

О Знамењу које се указало Светом цару Константину, Свети Владика Николај Српски је записао следеће: “Крст је сведочанство свете љубави; ко то сведочанство не покаже, нема свете љубави у себи. Никакве речи и никакви дарови не могу посведочити љубав као што то може Крст.”

Дамир С. Живковић, наставник историје
и Бојан Стојадиновић, вероучитељ.