Одштампајте ову страницу

ТРЕЋЕ ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ

ТРЕЋЕ ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИЈавни час верске наставе – час духовности у Првој крагујевачкој гимназији

У оквиру трећих Госпојинских свечаности које је организовало братство Саборног храма у Крагујевцу, а под покровитељством Скупштине града и Министарства просвете, у Првој крагујевачкој гимназији одржан је „Час духовности“ на тему: „Богородице дјево, благословена си ти међу женама“. Овај час, замишљен и као својеврсни културно-уметнички програм, отворила је директорка ове школе Г-ђа Славица Марковић, у присуству Епископа шумадијског Г. Јована, начелника школске управе за град Крагујевац Г. Радојка Дамјановића, ректора богословије св. Јован Златоусти у Крагујевцу протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, директора средњих и основних школа, свештенства, гостију, професора, родитеља и ђака. Час је осмислио Г. Драган Степковић, вероучитељ, уз помоћ професорке српског језика Г-ђе Адријане Ивановић.

Ученици Прве гимназије су, уз учешће ђака из основних школа Станислав Сремчевић, Мома Станојловић и Светозар Марковић извели рецитал песама у част Пресвете Богородице он наших познатих песника: Љубомира Симовића, Матије Бећковића, Миладина Петровића и других. Запажен је био наступ ученика гимназије Лазара Миленковића – виолина, Стефана Дамљановића – гитара и Дуње Божић – вокал, који су извели композицију „Тјело Христово“, као и Ана Јаћимовић која је одсвирала на клавиру „Месечину“ од Дебисија. Хор основне школе Мома Станојловић, уз клавирску пратњу њихове наставнице Г-ђе Татјане Јоксић, отпевао је песму „Маријо славна“.

У препуној свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, присутни гости и ђаци су могли да виде колико је Пресвета Богородица допринела спасењу рода људског родивши Онога Кога су прпроци проповедали и нараштаји ишчекивали – Спаса Христа целом роду људском. Обогаћени једним ширим знањем које су стекли на овом часу, ученици су такође сагледали колико је манастира, цркава и других светиња у српском народу, кроз задужбинарство, посвећено у част Богородиици, коју не може да обухвати ниједан храм јер је шира од небеса и часнија од Херувима и Серафима. Њој која се стално моли Сину Своме, кличемо: Пресвета Богородице, спаси нас“!.

Драган Степковић, вероучитељ