Одштампајте ову страницу

ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ВЕРОНАУКЕ

ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ВЕРОНАУКЕВера без дела је мртва (Јак. 2. 17)

Ове свете речи које су изговорене из устију богоносног апостола Јакова на Њиви Господњој говоре да није потребна нама христијанима само вера или веровање у Бога, већ је потребно и да деламо, да нашу веру делима манифестујемо и надограђујемо. Једно од таквих дела и продуката наше вере се огледа и кроз такмичење из Православног катихизиса (веронаука), које је по трећи пут на нивоу средњих школа града Крагујевца одржано 30. 04. 2012. године у Основној школи “Ђура Јакшић”. Од укупно четири школе колико је учествовало на овом надметању учествовала је и Политехничка школа на моју велику радост и радост свих особља овог училишта. Остали учесници су били: Прва крагујевачка гимназија, Друга крагујевачка гимназија и Музичка школа. Ученици су на овом такмичењу показали своје дело вере а то је глад, жеђ за Богом, љубав и наравно знање.

Када је реч о генетици, природи самог такмичења, квиза оно је саткано из три игре и то: питалице, откривалице и асоцијације. Пролог, уводну реч чиме је и отвориo ово такмичење одржао је директор школе Ђорђе Божовић који је пожелео свим такмичарима пуно среће као и свим присутнима топлу добродошлицу. Стручни жири су чинили: протојереј Милић Марковић, вероучитељ Борко Богићевић и вероучитељ Драгана Симић. Пролаз у даље такмичење је било предвиђено само за првопласирану екипу. До самог краја била је виђена права борба, на крају могли су да буду само једни победници а то су били ученици Политехничке школе испред Прве крагујевачке гимназије која је освојила друго место, трећа је била Друга крагујевачка гимназија а четврта је била Музичка школа. Ово такмичење је било целебни лек, прави мелем за душу свих присутних који су дошли да виде младе војнике који воле своју веру и исповедају је демонстрирајући знање и љубав. Апостол Павле у Посланици Коринћанима каже да знање надима, али да љубав изграђује.

Надам се да ће у даљој будућности бити још оваквих такмичења, где ће ђаци који похађају веронауку учествовати и демонстрирати своје знање али превасходно љубав јер је Бог љубав.

Марко Гаљак, вероучитељ