ИЗЛОЖБА МАКЕТА ПРАВОСЛАВНИХ ХРАМОВА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ “СРЕТЕН МЛАДЕНОВИЋ”

ИЗЛОЖБА МАКЕТА ПРАВОСЛАВНИХ ХРАМОВА У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ “СРЕТЕН МЛАДЕНОВИЋ”Ученици верске наставе, основне школе Сретен Младеновић, у Десимировцу, организовали су поводом завршетка школске године, дана 10. 06. 2011. године, изложбу радова на тему, православни храм. У протекла два месеца, иницирани од стране вероучитеља, ученици млађих разреда, на часовима верске наставе, уз предавано градиво, израђивали су макете цркава, односно, православних храмова.С обзиром да се ради о већим макетама, укључујући и порте, звонике, места за паљење свећа, свако од ученика, имао је простора да утка и свој део идеје, те да активно учествује у методској јединици.

Дидактичка средства, педагошке форме и чврсто приджавање прописаних закона о извођењу наставе, јесу фактори, који сам план и програм верске наставе, приближавају и прилагођавају ученику и школи уопште, уводећи тиме методику извођења верске наставе, у токове модерних, сертификованих модела извођења наставе, прописаних од стране министарства просвете и науке.

На самој изложби, могло се видети шест макета храмова, различитих архитектонских решења, односно, стилова градње. Један од храмова, рађен је без крова, како би ученицима приближио унутрашњост цркве, односно, олакшао им упознавање са терминима, историјом, и сврхом појединих делова унутрашњости цркве. Поред естетског ужитка, и радости због дечијих осмеха и ентузијазма, нарочиту сатисфакцију присутнима на овом догађају, дале су презентације модела, од стране ученика, који су показали завидно знање, и колективну свест о изгледу и сврси православног храма, његових појединих делова, али и делова Свете Литургије.

Верска настава, методе извођења верске наставе, циљеви верске наставе, налазе своје потпуно оправдано и легитимно право на учешће у васпитању будућих генерација, поштујући, али и предњачећи у поштовању свих законских регулатива које се односе на систем школства у Србији. Богатство градива верске наставе, ширина методских јединица, дају нам предност у слободном формирању властитих метода извођења наставе, и коришћење дидактичких средстава најразличитијих врста, чинећи наш предмет свевременим. Благодаћу Божијом, и нашим скромним напорима, плодови ове сетве, јесу посећеније Литургије у парохијским храмовима, што би представљало и коначан циљ верске наставе, и мисије Цркве данас, у 21. веку.

Предраг Обровић, вероучитељ