ШКОЛСКИ ЧАСОПИС “РАСТКО”

ШКОЛСКИ ЧАСОПИС “РАСТКО”Kао и претходних, и ове године, поводом Дана школе, 17. октобра 2009. Године, из штампе је изашао пети број школског часописа „Растко“, који издаје Основна школа “17. октобар“ из Јагодине.

За часопис пишу деца која су чланови новинарске секције школе, а коју по одобрењу директора школе Биљане Милановић, уз сагласност координатора за веронауку намесништва Беличког Епархије шумадијске јереја Јовице Јовановића, води вероучитељ Борис Милосављевић, који је уједно и уредник часописа. Стручни консултанти у реализацији часописа су педагог школе Марина Антонијевић и вероучитељ ђакон Нинослав Дирак, док је за лектуру текста задужен наставник српског језика Маја Алексић.

На промоцији часописа, која је одржана у четвртак, 15. октобра у просторијама школе, присутвовао је велики број гостију, наставника и деце ове школе. Уместо уводне речи прочитано је Десето мисионарко писмо Светог Владике Николаја младоме учитељу који пита: “Има ли данас правих хришћана?” Писмо је прочитала ученица осмог разреда Кристина Пешић, уз клавирску пратњу ученице осмог разреда Катарине Милосављевић. Обе су чланови новинарске секције школе. У наставку су представљени сви они који су учествовали у реализацији часописа. Треба истаћи да су комплетну промоцију водили ученици новинарске секције.

О самом часопису његов уредник вероучитељ Борис Милосављевић каже: „Човек је Боголико биће, и као такав је слободан и позван да ствара. Радећи са децом ја управо покушавам да им пренесем ту потребу човека за слободом, да схвате да је слобода једини прави основ који човека уводи у заједницу љубави са Богом и са другим човеком, и да једино човек стварајући може бити на корист и добробит себи, својим родитељима, својој школи, својој Цркви а самим тим и друштву. Овај часопис је покушај да чистоту дечијег срца које је напојено слободом и љубављу пренесемо на све људе са којима живимо и које свакодневно срећемо. Ово је покушај да људи схвате вредност и лепоту живота у Христу, да дишу Христом као што то чине деца, на то смо позвани и то требамо и остварити“.

ЧАСОПИС "РАСТКО" - број 5

На крају треба истаћи да за часопис пишу деца која похађају наставу веронауке, док са друге стране он је показатељ одличне организације и сарадње свих структура у школи, као и важности и улоге веронауке у образовању и васпитању деце.

jереј Миломир Тодоровић