Чланци поређани по датуму: субота, 04 јул 2015

ИЗЛЕТ УЧЕНИКА ВЕРОНАУКЕ И ОБИЛАЗАК РУДНИЧКИХ МАНАСТИРАУ оквиру предмета Верска настава ученици млађих разреда (од I до IV) ОШ „Први српски устанак“ из Копљара и Орашца посетили су рудничке манастире. Ученици су имали прилику да виде манастир Никоље, Вољавчу, Петковицу и Благовештење. Излет је осмишљен као једнодневна екскурзија, односно обилазак манастира у рудничком крају са 2 аутобуса. Предвођени својим вероучитељом и учитељима, ученици су 6. јуна у 10 часова кренули на пут. Излет је организовала Црквена општина орашачка благословом свештеника Милисава Симића.

Прва станица била је манастир Никоље, где нас је срдачно дочекало сестринство манастира предвођено мати Евдокијом. У манастирској цркви укратко смо чули историјат манастира, а после тога у неколико група посетили смо параклис - зимску цркву. Ученици су имали прилику да упознају историју женског манастира Никоље који потиче из прве половине 14. века. Слушали су о имену и значају манастира, упалили свеће, итд. Монахиње су за сву децу припремиле послужење.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КОРАЋИЦИУ суботу, 4. јула 2015. године, када наша Света Црква прославља и празнује Светог мученика Јулијана Тарсијског и Преподобну Анастасију Српску, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Силаска Светог Духа на Апостоле у Кораћици. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник младеновачки протојереј Жељко Ивковић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, старешина младеновачког храма протојереј Слободан Кеџић, јереј Марко Јефтић, протођакон Иван Гашић и ђакон Милутин Гашевић.