Чланци поређани по датуму: среда, 05 децембар 2012

ВАВЕДЕЊЕ СЛАВА МАНАСТИРА КАЛЕНИЋСлава манастира Каленића Веведење Пресвете Богородице у Епархији шумадијској, почела је свечаним празничним бденијем које је у капели Свете Анастасије Српске, служио Првојерарх Шумадијски Његово Преосвештенство Господин Јован.

ИСТИНСКО СХВАТАЊЕ ЈЕВАНЂЕЉА МОГУЋЕ ЈЕ САМО У ЦРКВИ У понедељак 03. децембра, када Црква прославља претпразништво Ваведења Пресвете Богородице, и патријарха Цариградског Светог Прокла у храму Светог Саве на Аеродрому Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију.

Беседећи на Свето Јеванђеље по Јовану, Владика је нагласио значај заједништва, указујући да само постоји једна Црква, и да не може сваки појединац да се појави и каже ја сам Црква. Владика је поменуо значај честог причешћивања, али наравно ако претходно сагледамо себе.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ШОПИЋУ У недељу 02. децембра 2012. када Црква прославља Светог пророка Авдију, мученика Варлаама и преподобног Јоасафа, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслуживање свештенства Архијерејског намесништва Колубарско-посавског, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог архангела Гаврила у Шопићу. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник Колубарско-посавски, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереји Мирко Тешић и Марко Митић, јереј Бојан Чоловић и ђакони Небојша Јаковљевић и Никола Урошевић. И овога пута Литургијска молитва праћена је појањем црквеног хора „Свети Димитрије“ из Лазаревца под диригентском палицом јереја Владимира Стојковића.

РУКОПОЛОЖЕЊЕ ЂАКОНА ДЕЈАНА ШИШКОВИЋА У ЧИН СВЕШТЕНИКАНа празник светих мученика Платона, Романа и Варула, 1. децембра по новом календару, Епископ шумадијски је у светоуспењском Саборном храму у Крагујевцу рукоположио ђакона Дејана Шишковића у чин презвитера. На Светој Литургији Владики су саслуживали протојереј-ставрофор Зарије Божовић, Архијерејски намесник рачански протојереј Љубиша Ђураш, протонамесник Горан Живковић и јереј Срећко Зечевић.

ПОСТ И МОЛИТВА ДВА ДУХОВНА МЕДИКАМЕНТА И ДВА ПУТОКАЗА КА ДУХОВНОМ ПРЕОБРАЖАЈУУ петак 30. новембра, Владика је у надахнутој беседи верном народу нагласио значај поста и молитве без кога је духовна припрема за предукус и остваривање царства небеског немогућа.

Његова сврха и његов циљ није садржан само у једностраном изнуривању тела и поштовању прописа већ у уздржању и изнуривању наших страсти, слабости и нискости али да све буде прожето хришћанском љубављу и смирењем.

ПРАВДА БОЖИЈА ЈЕ ИЗНАД ЉУДСКЕ ПРАВДЕНа дан Светога апостола и Јеванђелиста Матеја 29. новембра 2012. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Цркви у Крагујевцу уз саслужење Архијерејског намесника лепеничког протојереја – ставрофора Сава Арсенијевића и протојереја Милана Благојевића.