Чланци поређани по датуму: јун 2009

ВИДОВДАН У БЕЛОШЕВЦУХрам Светог мученика Лазара Косовског у крагујевчком насељу Белошевац и ове године свачано је прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Лиургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслужење свештенства крагујевачког и лепеничког намесништва, а на Литургији су присуствовале и игуманије манастира Каленића и Драче.

ImageОвог Лета Господњег, 2009. од Рођења Нашег Господа навршава се један велики јубилеј за локалну заједницу јагодинску. Наиме, то је 110-а годишњица освећења храма Светих апостола Петра и Павла. Тим поводом наша Црква предузеће низ културних манифестација како би се овај јубилеј што достојније прославио и како би били поменути и сви они који су уткали себе и свиј труд у ову светињу како свештеници који су предводили Цркву Божију, тако и многобројни ктитори, приложници и они најважнији Народ Божији - Царско Свештенство.

Imageна киосцима у Србији и Републици Српској!

 

На Николајевом путу

Свети Владика Николај Охридски и Жички је тајна! Највеће богатство које српски род има у 20. веку! Без Светог Владике, о Боже, колико бисмо били сиромашни, колико бисмо били слепи поред очију, колико бисмо, ми слаби духом, сматрали да смо мали и бескичмени. Свети Владика је српска нада, српска снага и љубав за све нас и за све људе добре воље.

Manastir Hilandar Пут Свете Горе се, у организацији Поклоничке агенције Епархије шумадијске и "Доброчинства" – Поклоничке агенције Српске православне цркве,  дана 4. јуна Господње 2009. године упутила група од тридесетак поклоника из Београда, Крагујевца, Новог Сада, двоје младих из Бањалуке, младић српског порекла одрастао у Америци и господин који је цео радни век провео у далекој Аустралији.

ImageПразничним бденијем и Светом Литургијом у срцу питоме Шумадије под планином Ванчац у манастиру Светих Арханђела у Брезовцу ове године је по први пут прослављена слава параклиса Св. Свештеномученика Јоаникија, митрополита црногорско-приморског, пострадавшег од руке братоубица под планином Букуљом у Арађеловцу.

(Поводом прослављања и празновња светог Кирила Александријског, 22. јун)

ЈЕР МИСЛИМ ДА НИШТА ДРУГО НИЈЕ
 'ВЕЛИКА ТАЈНА ПОБОЖНОСТИ' (1. ТИМОТЕЈУ 3, 16)
НЕГО САМ ЛОГОС БОГА ОЦА
КОЈИ НАМ СЕ ЈАВИО У ТЕЛУ,
ТО ЈЕСТ ХРИСТОС

(Свети Кирило Александријски, PG 75, 1196)

ImageЦентрално место у овом броју имају актуелне, али и најважније новости у Шумадијској епархији – освештавање два новоподигнута храма, у Корићанима код Крагујевца, посвећеног Светој Тројици и у Рајковцу код Младеновца, посвећеног Благовестима Пресвете Богородице. Описи речју и сликом сведоче како је другог, односно седамнаестог маја, у недељама између Пасхе и Педесетнице, текао чин освештавања од стране Епископа шумадијског Господина Јована и служења прве Литургије у храмовима који од тада почивају на светитељским (мученичким) честицама моштију, односно шта је све Преосвећени Владика говорио верном народу о смилу похођења служби Божијих у овим црквама. Репортаже из Корићана и Рајковца садрже и информације о томе како је текло подизање ових цркава, колико је љубави и труда уложено, то јест ко је за ова богогудна дела најзаслужнији, да би за то од Епископа био и одликован.

ImageНа дан Светог Јоаникија Митрополита црногорско-приморског и Светог Митрофана Патријарха Цариградског и свештеномученика Ђорђа Богића и Светих мироносица Марте и Марије, 17. јуна 2009. г. навршава се годишњица од упокојења блажене успомене другог Еископа шумадијског Господина Саве. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је заупокојену Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу, уз саслужење 17. свештеника.

ImageГодине 2009. 18. јуна навршава се годишњица страдалништва Митрополита црногорско-приморског Светог Јоаникија (Липовца).

Митрополит Јоаникије је стасао у честитој, часној породици Липоваца. Богословљу се учио у Задру. Философски факултет је завршио у Београду, а године 1912. је рукоположен у чин свештеника, и био је једно време парох и катихета у Котору. Касније је био професор у Цетињској богословији и гимназији. Године 1940. изабран је за викарног Епископа будимљанског Митрополије црногорско – приморске, а онда и за митрополита 1941. године.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ О СВЕШТЕНОМУЧЕНИКУ ЈОАНИКИЈУ У КРАГУЈЕВЦУУ препуној сали Епархијског дома у порти Саборне цркве у Крагујевцу одржано је 17.јуна 2009.године у 19 часова представљање књиге „БОГ МИ ЈЕ СВЕДОК“ која представља писано сведочанство о страдалништву Светог Јоаникија Липовца митрополита црногорско-приморског. О књизи и о њеном настајању говорили су Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован и аутори књиге г-дин Жељко Видаков Зиројевић и г-дин Ђорђе Д. Миловановић.

ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУДруги дан петровског поста, у уторак 16. јуна 2009. године, у храму Светог Великомученика Пантелејмона у Станову, служио је Свету Архијерејску Литургију Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован.

У храму Светог Пантелејмона окупио се велики број верника, који су активно учествовали на богослужењу, молитвом и певањем.

У среду 17. јуна, са почетком у 9 часова, Епископ шумадијски Господин Јован, служиће Свету Архијерејску Литургију, а на крају Литургије служиће парастос блаженопочившем Епископу шумадијском Господину Сави.

У поподневним сатима, Епархијски центар Саборне цркве са почетком у 19 часова, организује промоцију новоизашле књиге о страдалништву Светог Јоаникија Липовца, аутора Жељка В. Зиројевића.

О књизи говоре: Митрополит Црногорско - приморски Господин Амфилохије, Епископ шумадијски Господин Јован и аутор књиге господин Жељко Зиројевић.

Сутрадан 18. јуна у четвртак на дан Светог Јоаникија Липовца, са почетком у 7:30, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско - приморски служиће Свету Архијерејску Литургију уз саслужење Епископа шумадијског Господина Јована и свештенства Саборног храма. У току Литургије Митрополит Амфилохије ће у кивот са моштима положити прстен Светог Јоаникија Липовца.

У суботу, 13. јуна 2009. године одржан је последњи усмени матурски испит (из литургике) за кандидате који су четврти разред завршили школске 2008/2009. године у Богословији Светог Јована Златоустог у Крагујевцу. Након овог испита, протојереј ставрофор проф. др Димитрије Калезић, изасланик Светог архијерејског синода Српске православне Цркве, одржао је завршну седницу Испитне комисије. У испиту, а и у радном и свечаном делу последњег дана матурских испита, учествовао је и Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован.

Crkva svetog SaveСвоју прелепу праксу да скоро свакога дана началствује евхаристијским сабрањем у некој од крагујевачких цркава, Његово Преосвештенство Владика Јован је наставио у понедељак 15.јуна Светом архијерејском Литургијом у храму Св.Саве на Аеродрому уз саслуживање свештеника крагујевачког намесништва.

Свештеници и верници овога храма су удостојени најлепшег благослова за почетак Петровског Поста.

СЕДМИ ФЕСТИВАЛ ХОРОВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ У АЗАЊИОвогодишњи фестивал хорова сабрао је велики број верника у храму Светих бесребреника Козме и Дамјана у Азањи. Храм који је подигнут 1889. године, на свој мали јубилеј - 120 година постојања био је место окупљања хорова епархије шумадијске. Није се тај јубилеј могао прославити на лепши и богоумилнији начин, него што је то било на овај дан 14. јуна 2009. године, у недељу коју је Црква посветила Свим Светим.

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ МЕДИЦИНСКЕ ШКОЛЕ У КРАГУЈЕВЦУУ суботу 23. маја, рано ујутру, ученици медицинске школе су кренули у поклонички поход ка манастирима Црне Горе и Србије. Ово путовање је организовано у сарадњи вероучитеља медицинске школе и поклоничке агенције Eпархије шумадијске на челу са о. Зораном Врбашким. Заједно са ученицима ове школе и њиховим вероучитељима на путовање су пошли и професори грађанског васпитања. Искуство путовања је било такво, да су сви ученици, и веронауке и грађанског васпитања, имали прилику да виде наше највеће светиње.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРАДИМАНа празник преподобног Исакија Далматског у петак прве седмице по Духовима 12. јуна 2009. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску Литургију, у храму Свете Петке у Виноградима, уз саслуживање свештеника крагујевачког намесништва.

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У СЕЛУ ЦЕРОВАЦ Трећега дана Свете Педесетице, када наша Црква слави успомену на силазак Светога Духа на Св. апостоле и ученике, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у новосаграђеном храму, у селу Церовац надомак Крагујевца.

Епископу су саслуживали свештеници крагујевачког и лепеничког намесништва на челу са архијерејским намесником крагујевачим протојерејем–ставрофором мр Рајком Стефановићем и пензионисаним свештеником протојерејем-ставрофором Драгославом Степковићем.

СЛАВА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУСтара Црква кнеза Милоша у Крагујевцу једна од првих грађевина подигнутих у обновљеној српској држави, посвећена је Силаску Светог Дуга на апостоле.

Другог дана Духова 8. јуна 2009. године на дан храмовне славе Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију на отвореном у порти Старе цркве, уз саслужење свештенства крагујевачког и лепеничког намесништва и присуства великог броја Крагујевчана, на челу са градоначелником града Крагујевца господином Верољубом Стевановићем.

Страна 1 од 2