Одштампајте ову страницу

НОВА ЕМИСИЈА НА ПРОГРАМУ РАДИЈА ЗЛАТОУСТИ

НОВА ЕМИСИЈА НА ПРОГРАМУ РАДИЈА ЗЛАТОУСТИДРУГО ЈА

Вера је искуство, однос, комуникација... кажу на овом Радију промовишући емисију чији је циљ да говори о суживоту већинског српског и православног становништва са суграђанима који се разликују по националној, верској, културолошкој, а понекад и физичкој основи.

Радио Златоусти Српске православне Епархије шумадијске отпочео је у среду, 2. марта емитовање нове емисије „Друго ја“ чији је циљ развијање трпељивости (хришћанска реч за толеранцију) према другачијем, различитом. Идеја ове емисије је да говори о суживоту већинског српског и православног становништва са суграђанима који се разликују по националној, верској, културолошкој, а понекад, у случају особа са инвалидитетом, и физичкој основи... У Радију Златоусти кажу да смо сведоци пораста екстремизма нарочито међу младим генерацијама, и нарочито међу онима који себе сматрају и називају „православним хришћанима“, те да једна оваква емисија може да укаже на то како стварно хришћани и грађани треба да се понашају према људима различитима од себе и да стога представља оснаживање нашег хришћанског идентитета. Због тога и јесте сиболично названа „Друго ја“.

„Вера, према нашем православном тумачењу није Ја и његови проблеми и потребе. Вера је екстатична. Веровати значи бити за друге“, каже проф. Богословског факултета у Београду Радован Биговић и додаје  да је вера још „прихватање Христовог погледа на нас саме али и на друге људе. Она је искуство, однос, комуникација... Моћ љубави и служења другима јесте Христова моћ. Примање и прихватање другог и саживљавање са њим до поистовећивања чине саму суштину хришћанске философије живота.“

У првој емисији која је емитована у среду 2. марта у 20 сати (репризно у четвртак, 3. марта у 23 сата) говорило се о суживоту Срба и Рома. Наредна емисија која је на програму 9. марта у 20 сати говориће о Муслиманима у Крагујевцу. Следи емисија о Албанцима у Крагујевцу 16. марта, и затим до краја месеца, у наредне две среде, емисија о избеглим и расељеним лицима, као мањинској групи и емисија о адвентистима у Крагујевцу. Планирано је двадесетак оваквих емисија у којима ће се говорити и о суживоту са Хрватима, Немцима, Горанцима, Католицима, атеистима, особама са инвалидитетом, бившим затвореницима и многим другима...

Иначе, ова емисија, коју уређују и воде Гордана Јоцић, Предраг Обровић и Александра Благојевић  суфинансира се средствима Министарства културе и информисања Републике Србије, и Радио Златоусти Епархије шумадијске је једини црквени радио који је на прошлогодишњем конкурсу Министарства добио подршку за свој пројекат. У емисији учествују и друге црквене радио станице са својим прилозима.

 

Г.Ј.

ПОСЕТА ЊЕГОВЕ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА РАДИУ ЗЛАТОУСТИ