Чланци поређани по датуму: петак, 17 децембар 2010

СВЕТИ НИКОЛА - ЖИТИЈЕСвети Никола је рођен у граду Патара у области Ликија у Малој Азији, на прибријежију Средоземног мора, од родитеља Теофана и Ноне, у време римског цара Валеријана.Још као дете Никола је показивао необичне душевне дарове. Када је одрастао и изучио школе, желио је да ступи у свештенички чин, те га његов стриц, архиепископ, произведе за свештеника града Мира.

Када Николи помреше родитељи, који су били врло богати, он поче од свог наследства помагати сиротињу, делећи милостињу и удавајући сироте девојке. По смрти његовог стрица, епископи и свештеници из Ликијске области, искупе се да изаберу новог архиепископа и договоре се да изаберу највреднијег и најтачнијег у извршавању дужности. Пошто су се уверили да је управо Никола такав, изаберу га за архиепископа мирликијског.

Као архиепископ Никола је поучавао народ у вери, не само у цркви, већ и по домовима, на улици и на сваком месту. Младић је саветовао, обилазио болесне, сужње откупљивао и пуштао на слободу, жалосне је тешио, а грешницима је показивао пут и начине да се поправе.

ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ ЛАЗАРЕВАЧКЕ ЦРКВЕУ организацији Црквене општине Лазаревац, а у оквиру манифестације “Дани колубарске битке”, дана 14. децембра 2010. године у скупшинској сали ГО Лазаревац, одржана је промоција монографије “Спомен-црква Св. Димитрија са костурницом у Лазаревцу” аутора Тадије Стефановића, докторанта на студијама архитектуре Универзитета у Београду. На промоцији су о монографији говорили, професор историје Ратко Вукелић, протојереј Марко Митић, доцент др. Вуксан Бодин са философског факултета Универзитета у Београду и сам аутор Тадија Стефановић, дипломирани историчар уметности.

ВЕРОМ И ЉУБАВЉУ ПРИХВАТАМО БУДУЋЕ ДОГАЂАЈЕЕпископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу у четвртак 16. децембра, на дан када наша Црква прославља старозаветног пророка Софонију и преподобног Јована Ћутљивог.