Чланци поређани по датуму: април 2015

НАША ПРАВА ДОМОВИНА ЈЕ НА НЕБУУ четвртак 30. априла 2015. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу. Литургији је присуствовао Епископ Северноамерички Грузинске Православне Цркве Г. Сава.

УПОКОЈИЛА СЕ У ГОСПОДУ СХИ МОНАХИЊА РИПСИМИЈА СЕСТРА МАНАСТИРА КАЛЕНИЋСхи монахиња Рипсимија у свету Вера Николић, рођена је 10. новембра 1937. године у селу Шарљинац у побожној породици која је изнедрила две духовне личности. Младу Веру (схи монахињу Рипсимију) у манастир Каленић 1960. године  доводи схи архимандрит Петар тадашњи духовник Каленићке обитељи а касније духовник манастира Денковца.

У чин расофорне монахиње 1963. године замонашио је блаженопочивши епископ шумадијски Господин Валеријан. Све време свог подвижничког  живота посветила је молитви и послушности јер је обављала све послове са великом пажњом и љубављу који су јој били дати у послушање.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕНа Побусани понедељак, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету  архијерејску Литургију у храму светог Саве на Аеродрому. Шумадијском Архипастиру  саслуживали су протојереј-ставрофор Милан Борота, јереј Иван Антонијевић и ђакон Милош Ђурић.

ХРИСТОС ВЕРОМ ОБИТАВА И ЖИВИ У СРЦИМА НАШИМУ четвртак 23. априла 2015. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога храма.

ВАСКРС У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ"Воскресенија ден, просвјетимсја људије, Пасха Господња, Пасха"

Дан над данима и Празник над празницима- Васкрсење Христово је темељ наше вере, испуњење наших надања и пуноћа нашег битисања. Све људске тежње, сви подвизи и борбе, па и сами живот наш има свој смисао само и једино у Васкрсењу Христовом и са Васкрсењем Његовим!

Овај космички догађај сваке године жељно ишчекујемо и торжествено прослављамо сви ми који носимо име Христово у себи. Тако смо и ове Године Господње 2015. дочекали Празник над празницима и са анђелима небеским запевали "Воскресеније Твоје Христе Спасе...". И певаћемо још, и певати...

ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА ЗА НОВИ ХРАМ У БУКОВИКУ КОД АРАНЂЕЛОВЦАУ недељу Томину, 19. априла 2015. године, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован је у поподневним часовима осветио темеље за нови храм који се гради у Буковику код Аранђеловца, а који ће бити посвећен Архангелу Михаилу. Овај храм се гради у центру села на имању Г-ђе Косане Видојевић, која је поклонила плац за подизање Дома Божијег.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ПРОРОКА ИЛИЈЕ У ТРНАВИ КОД КРАГУЈЕВЦАУ Томину недељу, 19. априла 2015. године, када Црква прославља Светог Евтихија Цариградског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Светог пророка Илије у Трнави код Крагујевца. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј – ставрофор Слободан Богојевић, протојереј Драгослав Богдановић, протојереј Велибор Јовановић, протонамесник Бранимир Товиловић, јереј Никола Симић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Урош Костић.

Епископ шумадијски Г. Јован служио је у среду 15. априла 2015. године, Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог Кнеза Лазара у Белошевцу.

Преосвећеном Владици су саслуживали протојереј - ставрофор Милован Антонијевић, протојереј - ставрофор Живота Марковић, протојереј Љубомир Радић, протонамесник Саша Огњановић и ђакон Немања Стојковић.

ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУДруги дан Васкрсења, на Васкршњи понедељак Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у Станову.

Епископу су саслуживали: протојереј Драган Брашанац, протонамесник Александар Јовановић, јереј Рашко Стјепановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Недељко Дикић.

ЛИТУРГИЈСКО ОКУПЉАЊЕ У ВАСКРШЊИМ ДАНИМА У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋ И ОСВЕЋЕЊЕ КРСТОВА ЗА НОВО ПОДИГНУТИ ХРАМ У НАДРЉУУ светли четвртак 16. априла 2015. године, када Црква Божија прославља преподобног Никиту Исповедника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу. Епископу су салуживали: протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, архијерејски намесник лепенички и вд. левачки протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, јеромонах Тихон и протођакон Иван Гашић. Светој архијерејској Литургији присуствовао је велики број верника, који су се на крају свете Литургије сјединили са Васкрслим Господом кроз свету тајну причешћа.

СЛАВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУ петак 17. априла 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Преображења Господњег у Смедеревској Паланци. Повод за ово Литургијско сабрање било је прослављање Источног петка, славе Епархије шумадијске. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, архијерејски намесници и пет ђакона. Овом приликом Преосвећени Владика је одликовао чином протонамесника јереје Бранислава Матића, Немању Младеновића, Дејана Шишковића, Миломира Васиљевића, Остоју Пешића, Александра Петровића, Драгана Икића, Младенка Голића и Сашу Антонијевића.

СУБОТА СВЕТЛА У ИЛИЋЕВУУ суботу 18. априла 2015. године Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у новоподигнутом храму Св. ап. Томе у крагујевачком насељу Илићево. Епископу су саслуживали протојереји – ставрофори Милан Борота, Саво Арсенијевић, Милић Марковић, Бојан Димитријевић и протонамесници Милан Петровић и Сретко Петровић.

У самоме храму је недавно постављен мермерни под, а целина унутрашњости је за сада заокружена постављањем мермерног иконостаса. У унутрашњости се још очекује фрескописање. Храм је био препун верног народа, а литургију је појањем улепшао професор богословије Св. Јован Златоусти г. Немања Старовлах са својим ученицима.

ДОЧЕК БЛАГОДАТНОГ ОГЊА И ПРОСЛАВА ВАСКРСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У ЈАГОДИНИНајрадоснији хришћански празник је и ове године прослављен свечано у јагодинском храму Светих апостола Петра и Павла. На Велику Суботу, у вечерњим часовима, окупило се више хиљада Јагодинаца, како би дочекали Благодатни огањ. Огањ трудом Одборника Црквене Општине пренет из Београда.

Васкршња поноћна Литургија почела је ове године посебним благословом, који је добио не само наш храм, већ и цела помесна Црква. Наш храм је био мали да прими мноштво верника, који су дошли да узму удео у радосно прослављање Васкрсења Христовог. Овај јединствени благослов и показатељ силе Божије који нам је дат у виду Благодатног огња пренет је верницима преко руку свештенослужитеља.

ДЕСЕТИ ВАСКРШЊИ ЧАС У ЈАГОДИНИСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г .Јована, у четвртак 16. априла 2015. године, организован је десети по реду јавни “Васкршњи час”. Ова поучна манифестација одржана је у сарадњи вероучитеља намесништва беличког и основних школа Јагодине и околних места. Домаћин је била основна школа “Љубиша Урошевић” из Рибара. Учествовала су деца, која похађају трећи разред основне школе, из сваке школе по њих десетак.

Циљ овог “Васкршњег часа” није био само развијање свести код ученика да је свет створен слободно и из љубави, већ да брига за творевину од стране Бога никад није престала, јер: “Бог је толико заволео свет да је дао Свог јединог Сина да свако ко у Њега верује никада не ишчезне него да има живот вечни”.

ВАСКРШЊИ УТОРАК У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕНа Васкрсни Уторак Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму светог Саве на Аеродрому. Преосвећеном владици су саслиживали архимандрит Прокопије Антониос Тајар, протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Милан Борота, јереј Немања Младеновић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Милош Ђурић.

ВАСКРШЊИ ПРАЗНИЦИ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУХрам светог Саве у крагујевачком насељу Аеродром био је препун верника у време највећих хришћанских празника. Мноштво верујућих притекло је овом светом храму у време Страсне седмице и у веме Празника над празницима, тј. у време прослављања Васкрсења Христовог.

Током Страсне седмице велики број деце, ученика школе „Мирко Јовановић“  долазио је у овај свети храма. Током Велике недеље настављена је пракса вероучитеља ове школе да ђаке упознају са значајем, смислом и формом Свете Литургије Пређеосвећених Дарова.

ВАСКРШЊА РАДОСТ У ШУМАРИЦАМАРадост празника Васкрсења Христовог ове године заиста је била посебна јер милост Божија се излила и на наш народ јер Благодатни огањ стигао је и у Србију. Дочекали смо Огањ у Крагујевцу и пренели у Благовештењски храм манастира Дивостина где се служило Васкршње јутрење и Света Литургија у поноћ.

ПОСЕТА СВЕШТЕНСТВА ДОМУ ЗА ОДРАСЛА ЛИЦА "МАЛЕ ПЧЕЛИЦЕ"На Васкршњи понедељак, 14. априла 2015. године свештеници крагујевачког намесништва посетили су Завод за збрињавање одраслих "Мале Пчелице", којом приликом је изведен пригодан програм и организовано је послужење за кориснике поменуте установе.

Овом приликом је корисницима Завода послужено 200 празничних оброка, допремљена је и велика количина воћа и сокова, као и торте и 500 јаја.

ПОСЕТА СВЕШТЕНСТВА ГЕРOНТОЛОШКОМ ЦЕНТРУРадост највећег хришћанског празника Васкрса, крагујевачки свештеници поделили су са болеснима и старима сведочећи хришћанску истину да ако учинисмо неком од Христове “мале браће”, Господу учинисмо.

На други дан Васкрса свештеници Крагујевачког и Лепеничког намесништва су посетили одељење Онкологије КЦ Крагујевац, где су болеснима донели пригодне поклоне у виду воћа, торти, сокова, васкршњих јаја, али и наду коју нам је даровао Господ и коју нам нико не може одузети. Љубазно медицинско особље одазвало се у великом броју, и заједно са својим пацијетима присуствовало културно уметничком програму.

СВЕШТЕНСТВО ПОСЕТИЛО ОДЕЉЕЊЕ “ОНКОЛОГИЈЕ” КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА У КРАГУЈЕВЦУБлагословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Г. Јована, свештеници крагујевачког и лепеничког намесништва у данима Васкршње радости посетили су оне којима је ова врста посете заиста потребна.

Обољење било које врсте није лако и свако га на себи својствен начин прихвата,носи га, борећи се и желећи да га победи. Непрестану борбу и жељу за животом управо смо видели и другог дана Васкрсења Христовог који и јесте дан Живота и радости, међу људима који се непрестано радују животу и верују у његову победу.

Страна 1 од 3