Чланци поређани по датуму: недеља, 27 април 2008

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Епископ Јован 

“Ово је дан који створи Господ: радујмо се и веселимо се у њему!” Пасха је дан васељенске радости и мира. А и како не би била када је Васкрсењем Христовим пебеђен највећи непријатељ рода људског – смрт. Зато победно слави и радује се читав свет, све што дише и свеколика твар. Јер Господ је победио и разрушио смрт, и уништио “државу смрти” – власт смрти. Васкрсењем Христовим се, над свеколиком твари, разбуктала и разблистала светлост долазећег свеопштег васкрсења које чекамо: “И живот будућег века”. Пасхална радост је бескрајна, и у њој се раствара свака жалост и сумња.

Христос васкрсе! Још једном нам је дато да доживимо овај Празник над празницима и ово Славље над слављима! Још једном нам се даје да у себи примимо Радост којој нема равне на овој земљи, да примимо Светост која се ни са чим упоредити не може! Да осетимо, да видимо, да познамо оно што, по речима Апостоловим, “око не виде, ухо не чу и што не дође у срце човеково, а што је Бог припремио за оне који Га љубе” (1 Кор. 2, 9). 

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА
СВОЈОЈ ДУХОВНОЈ ДЕЦИ
О ВАСКРСУ 2008. ГОДИНЕ
 
Патријарх српски Павле
ПАВЛЕ
 
ПО МИЛОСТИ БОЖИЈОЈ ПРАВОСЛАВНИ АРХИЕПИСКОП ПЕЋКИ, МИТРОПОЛИТ БЕОГРАДСКО-КАРЛОВАЧКИ И ПАТРИЈАРХ СРПСКИ, СА СВИМ АРХИЈЕРЕЈИМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ, СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И СВИМА СИНОВИМА И КЋЕРИМА НАШЕ СВЕТЕ ЦРКВЕ: БЛАГОДАТ, МИЛОСТ И МИР ОД БОГА ОЦА, И ГОСПОДА НАШЕГА ИСУСА ХРИСТА, И ДУХА СВЕТОГА, УЗ РАДОСНИ ВАСКРШЊИ ПОЗДРАВ:
ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Vaskrs KragujevacРадост  Христовог васкрсења открива нам победу над ђаволом, грехом  и последњим непријатељем – смрћу. Зато васкрсење представља центар хришћанског живота, могућност новог живота који нам се открива у Христу и нашем јединству са Њим. Том радошћу били су обасјани и учесници Васкршње литургије у крагујевачкој Саборној цркви. 

Jagodina VaskrsВећ годинама, по устаљеној традицији, eпископи шумадијски Пасхално вечерње служе у Јагодини, у храму Светих апостола Петра и Павла. Тим поводом и ове године, eпископ Јован је радост највећег хришћанског празника поделио са својим епархиотима у Јагодини.

Жеља јагодинског свештенства, да посета нашег епископа буде радосна и достојанствена, пројављивала се још од дочека владике Јована.

На сунчаном поподневу, на уласку у порту, шпалир свештеника у белим васкршњим одеждама стајао је крај стазе покривене белим платном и посуте цвећем. Порта и Црква су биле препуне благочестивог народа, који је по доласку владике похрлио за благослов, а владика је са стрпљењем благословио сваког од њих.

Vlado Georgiev LazarevacУ циљу продужетка литургијског славља и радости васкршњега дана Црквена општина у Лазаревацу је са благословом свога владике, епископа шумадијског Г. Јована, својим парохијанима уприличила концерт познатог поп музичара Владе Георгијева. Концерт је како смо већ рекли, организовала Црквена опшина под покровитељством ГО Лазаревац и РБ Колубара, 27. априла у навечерје Васкрса на платоу испред зграде Општине. На концерту је према неким проценама било близу 10 000 људи по чему је овај догађај један од најмасовнијих и најупечатљивијих у историји града Лазаревца.