Чланци поређани по датуму: мај 2014

ДОЧЕК МОШТИЈУ СВЕТОГ ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА ЖИЧКОГ И ОХРИДСКОГ У ЧАЧАКУ нетварној светлости Христовог Вазнесења у недељу 1. јуна (19. маја) верни народ града Чачка милошћу Божјом би удостојен да дочека мошти Светог Владике Николаја Србског. Несебичним трудом и залагањем старешине Вазнесењске Цркве у Чачку, протојереја Ивана Р. Пауновића и секретара ове Црквене Општине, јереј Марка М. Мирковића, уз подршку целокупног свештенства овога храма, а по благослову Епископа шумадијског и Администратора епархије Жичке, Господина Јована, замисао и жеља да се свете мошти Владике Николаја донесу у наш град и бораве у нашој Цркви неколико дана, постала је дивна реалност.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈУ У ХРАМУ СВ. ВЕЛИКОМУЧЕНИКА И ИСЦЕЛИТЕЉА ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУУ уторак, 27. маја 2014. године, када Света Црква слави Светог мученика Исидора, Св. преподобног Серапиона Синдонита, Св. блаженог Исидора Христа ради јуродивог и Св. мученика Максима, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Св. Великомученика и исцелитеља Пантелејмона у Станову.

Епископу су саслуживали протојереј Синиша Марковић, јереј Петар Бранковић и ђакон Недељко Дикић.

ХРИСТОС ЈЕ СВЕТЛОСТ У НАШИМ ЖИВОТИМАУ понедељак 26. маја, Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму светог Саве у крагујевачком насељу Аеродром. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Милан Борота, јереј Александрар Мирковић, као и ђакони Горан Анђелковић (епархија западно-европска) и Милош Ђурић.

КИРИЛО-МЕТОДИЈЕВСКО ЕВХАРИСТИЈСКО САБРАЊЕ У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУПо повратку са завршеног заседања Светог архијерејског сабора у Београду, у суботу 24. маја, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму у Крагујевцу, уз саслужење братства Саборног храма и Архијерејског намесника крагујевачког протојереја – ставрофора Рајка Стефановића и ректора Богословије „Свети Јован Златоусти“ протојереја Зорана Крстића.

Благословом Његовог Преосвештенства, Епископа шумадијског Г. Јована, дана 25. маја 2014. године у сали црквено-парохијског дома при храму Светог архангела Гаврила у Аранђеловцу (Врбичка црква), одржана је духовна трибина као наставак низа духовних вечери које су при поменутом храму започете прошле године, а све поводом јубиларне Стопедесетогодишњице Врбичке цркве.

ПОМОЋ УГРОЖЕНИМА ОД ПОПЛАВЕЦрквена општина цветојевачко-јовановачка је са Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у периоду од 18. до 23. маја, а у кординацији са Архијерејским намесником лепеничким протојерејем-ставрофором Савом Арсенијевићем, организовала је прикупљање хуманитарне помоћи за угрожене од поплава.

Прикупљено је доста гардеробе, а највише је прикупљено срестава за личну хигијену, конзервиране хране и воде за пиће.

ИЗУЗЕТНО УСПЕШНО ОКОНЧАНА ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА МЛАДЕНОВАЧКЕ ЦРКВЕУ суботу, 24. маја 2014. године, након недељу дана прикупљања и дистрибуирања помоћи, окончана је највећа хуманитарна акција у историји младеновачког Храма. У складу са потребама и стањем на терену младеновачки свештеници и верни народ су покренули свеобухватну акцију прикупљања одеће, обуће, дуготрајне и конзервиране хране, хране за бебе, душека, јоргана, ћебади, постељина, флаширане воде итд.

МЛАДИ СВЕТИ НИКОЛА СЛАВА ЦРКВЕ У ЕРДЕЧУ	Црква Божија у Ердечу прославља Пренос моштију Светога оца Николаја, те је тим поводом окупљена и ове године на Светој Литургији коју је служио протојереј – ставрофор Милан Борота уз саслужење четрнаест презвитера шумадијске епархије и протођакона Небојше Јаковљевића.

Као и сваке године храм је био препун народа који је дошао на литургију, а коју је својим појањем улепшавала група ученика веронауке из ОШ Доситеј Обрадовић. Апостол је читао ученик Милутин Бишевац. Вернима се обратио прота Милан Борота који је беседио о тајни и смислу људског живота у светлости житија Светог оца Николаја, који пред нас стоји као светило вере, образац и пример какви и ми треба да будемо.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА

Саопштење за јавност Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве са редовног заседања одржаног у манастиру Студеници, Расу и Београду од 14. до 24. маја 2014. године.

МАЛИ ЉУДИ ВЕЛИКОГ СРЦАЂаци Основне школе “Јован Поповић” из Крагујевца и Шумарица нису остали слепи и глуви на несрећу њихових вршњака и свих људи који су страдали у поплавама.

Поучени речима Христовим: "Да не зна левица шта чини десница!" (Мт 6, 3) одмах су почели прикупљати хуманитарну помоћ за угрожене у поплавама. Слушајући на часовима веронауке приче “О Милостивом Самарјанину” и “О лепти једне удовице” свакоме од њих је заиграло срце, а код неког се појавила и суза саосећаја за све страдале људе.

ВЛАДИКА У ПОСЕТИ ПОСТРАДАЛИМА ОД ПОПЛАВАУ уторак, 20. маја 2014. године, поплавама захваћену лазаревачку општину, посетио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички, Господин Јован, заједно са епископима, британско-скандинавским Господином Доситејем (Мотиком) и крушевачким Господином Давидом (Перовићем).

Овом приликом Архијереји су са потпредседником лазаревачке општине господином Бојаном Стевићем и свештенством Колубарско-посавског намесништва, обишли најугроженија подручја на територији лазаревачке општине, као и центре у којима су смештени страдалници непогоде, каква се у овим крајевима не памти.

Фонд “Патријарх Павле”  отворио је посебан рачун за санирање последица од елементарних непогода:

назив клијента банке: Српска Православна Црква - Патријаршија српска - Фонд “Патријарх Павле” - за санирање последица од елементарних непогода

(Комерцијална банка) рачун бр.   205-480-06

На овај рачун можете  уплатити хуманитарну помоћ. Фонд унапред захваљује свим дародавцима.

Извор: званични сајт СПЦ

JЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ И ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУУ понедељак, 12. маја 2014. године, када Црква Божија прославља светог Василија Острошког Чудотворца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор жички Господин Јован служио је Свету тајну Јелеосвећења и Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу.

Епископу су саслуживали свештеници шумадијске епархије. Литургијско појање увеличао је октет из Крагујевца. Овим Светим тајнама присуствовао је већи број верника, који су се помазали освећеним јелејем и на крају свете Литургије се сјединили са Васкрслим Господом кроз Свету тајну причешћа.

У све крагујевачке храмове грађани могу достављати неопходну помоћ у виду флаширане воде, конзервиране хране, средстава за хигијену и ћебади од 7 до 20 часова.

МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА ОРГАНИЗОВАЛА ХИТНУ ХУМАНИТАРНУ АКЦИЈУСледујући апелу Светог Архијерејског Сабора СПЦ, али и хитности ситуације, братство и верници храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу су започели у суботу 17. маја 2014. прикупљање помоћи за пострадалу браћу и сестре у поплавама. Важност хитне реакције је произашла и из чињенице да је Младеновац Градска општина Београда, као и најаве смештаја 300 Обреновчана у овој вароши. Иако до тога није дошло, помоћ је стигла до потребитих.

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Ako желите да будете донатор за реализацију програма Црвеног крста Србије, то можете учинити по доле наведеном упутству, на назначене адресе. Унапред хвала на разумевању и доброј вољи.

Грађани угрожени због невремена и поплава могу да позову са свог мобилног телефона број 112 како би затражили хитну интервенцију. Позив броја 112 је бесплатан, а може се позвати са свих мрежа и са телефона без СИМ картице. Позив се преусмерава на бројеве кризног штаба.

Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије отворио је и трећу телефонску линију за евакуацију и помоћ угроженима у поплавама - 011/2741-157, саопштено је из МУП-а.

Апел

Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве

свему свештенству, монаштву и верном народу, као и свим људима добре воље

Са великом забринутошћу и болом у души, али и са непоколебивом вером у љубав и милост Божју, обраћамо се свему свештенству, монаштву и верном народу наше свете Цркве, као и свим људима добре воље, поводом катастрофалних поплава и страшног страдања толиких породица у Србији, Републици Српској и читавом региону, и позивамо све, а у првом реду наше свештенство, да покажу хришћанску и људску солидарност са свима пострадалима и угроженима, да активно и пожртвовано учествују у одбрани насељених места и витално важних објеката од разорне стихије, и да пруже уточиште, помоћ у храни, одећи и лековима, материјалну и сваку другу подршку својим ближњима.

Посебно апелујемо на браћу свештенике и свештеномонахе да умноже молитве, да током идућих дана свакодневно врше молебан у време безведрија и да буду међу првима у редовима оних који сведоче љубав Христову притичући у помоћ пострадалој браћи и сестрама. Као пример за углед наводимо даноноћну акцију спасавања народа коју спроводе државни врх и државне службе (војска, полиција, жандармерија и друге), као и сви наши суграђани који добровољно учествују у тој богоугодној и племенитој акцији, често излажући опасности и сопствени живот.

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ГОСПОДИН ИРИНЕЈ СА ЧЛАНОВИМА СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА ПОСЕТИО ЕПАРХИЈУ ШУМАДИЈСКУЊегова Светост Патријарх српски Господин Иринеј је са члановима Светог Архијерејског Сабора 14. маја 2013. године, посетио Епархију шумадијску. Посета Патријарха Иринеја уследила је након почетка рада Светог Архијерејског Сабора у манастиру Студеници, у којој је служена Света Архијерејска Литрургија, и призива Светог Духа у цркви Светих апостола Петра и Павла у Расу.

ХРАМОВНА СЛАВА У БАРАЈЕВУУ суботу 10. маја 2014. године, верни народ Барајева и окoлине са свештенством се окупио у храму Спаљивања моштију Светог Саве да прослави своју храмовну славу. Литургију је служио Архијерејски намесник орашачки протојереј ставрофор Мића Ћирковић уз саслужење свештенства бељаничког намесништва. На литургији је прeдивно појао новоформирани хор барајевског храма, а веома поучну беседу одржао је пензионисани парох вранићки протојереј ставрофор Радивоје Митровић.

После причешћа свештенства и верника народ је вођен својим свештенством направио је опход око храма а затим је пререзан славски колач и уследила је трпеза љубави у парохијском дому.

Страна 1 од 2