Чланци поређани по датуму: недеља, 15 јул 2012

ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМА

У петак шести по Духовима Епископ шумадијски Јован служио је Свету Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

Владика се у прочитаном јеванђељу  осврнуо на избор Апостола  и Власти коју им је Господ дао.

Господ је своје Апостоле наоружао даровима и само јеванђеље каже да проповедају и да имају власт да изгоне болести и демоне.

РАЛЕТИНАЦ

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, на празник Светих апостола Петра и Павла, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ралетинац.

Након прочитаног Јеванђеља и честитања славе, Владика Јован се богонадахнутом беседом обратио својој духовној пастви.

СЛАВА ХРАМА СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУПразник Првопрестолних апостола Петра и Павла и ове 2012. године свечано је прослављен у Аранђеловцу, у храму посвећеном њима у част. Празнично бденије, на коме се окупило мноштво верника, служио је Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслуживање архијерејског намесника младеновачког, протојереја- ставрофора Драгољуба Ракића и свештенства орашачког намесништва.

Након два сата молитве и појања Богу, Владика је сабраном народу честитао храмовну славу и истакао значај и величину апостола Петра и Павла. Посебно је нагласио њихову веру у Христа Господа, којом су и чинили небројана и славна дела и којом су постали стубови Цркве Његове. Такође, Владика је истакао и то да њихова резличитост у пореклу, образовању и карактеру ни мало није утицала на њихов однос и на оно неизмерно дело које су учинили проповедајући Христа и Јеванђеље Његово. А они су то могли учинити зато што се Христос дотакао срца њиховог и што су Га они примили у цело своје биће, тако да је апостол  Петар први изјавио: „Ти си Христос, Син Бога Живога“ (Мт. 16.16.), а апостол Павле изрекао оне дивне речи: „А живим- не више ја, него живи у мени Христос“ (Гал. 2. 20.).

СЛАВА ПЕТРОПАВЛОВСКЕ ЦРКВЕ  У ЈАГОДИНИ

Служењем Свете Литургије и учествовањем у међусобној и заједници са Богом и светима Његовим отпочела је прослава славе цркве Светих апостола Петра и Павла. Светом Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Радомир Ракић уз саслужење јагодинског свештенства. После Свете Литургије уследио је трократни опход око храма испред кога је пресечен славски колач, и славље и заједничарење је настављено послужењем за све присутне испред храма.

Овогодишњи шести по реду Етно сајам старих заната, рукотворина и хране у порти храма свечано је отворен, а свим излагачима и посетиоцима добродошлицу су пожелели свештеник Миломир Тодоровић и председник удружења Етно форма госпођа Олга Нешовић. У културно-уметничком делу представили су се КУД ''Буковче'' са својим дечијим ансамблом и женски хор Удружења чеха Јужног Баната ''Bella musica'' из Беле Цркве.


У оквиру овогодишње прославе одржана је и ликовна колонија која је окупила наше познате сликаре наивне уметности на челу са Добросавом Милојевићем. На колонији су учествовала и деца полазници сликарске школе коју води академска сликарка Јасмина  Ђорђевић.

На тренутак порта храма је изгледала као да је време стало пре више деценија и када се народ о већим празницима сакупљао код Цркве и ту саборовао. Са друге стране Црква је кроз историју увек била та која је са својим народом и радовала и туговала. Ово је била прилика за млађе генерације да се кроз саборовање и дружење, које је насушно потребно данашњем човеку, упознају са нашом традицијом која је изузетно богата. Међутим, начина размишљања и захтеви данашњег човека су често у раскораку са њом и она врло често не представља предмет интересовања савременог човека.

У оквиру прославе Светих апостола на Павловдан у порти храма одржаће се  свечана Духовна академија у којој су се присутнима представили хор Светих апостола Петра и Павла и деца која похађају Школу традиционалних игара и песама при храму, музички ансамбл КУД ''Каблови'' и јагодински песници.

јереј Миломир Тодоровић