Чланци поређани по датуму: мај 2012

ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ  У КРАГУЈЕВЦУ

Крајем маја месеца 2012. године Богословија у Крагујевцу добила је свој интернет сајт, тако да се од сада електронским путем може пратити делатност ове црквено-просветне установе. Адреса електронске презентације Богословије је http://zlatousti.org.

ЕРДЕЧ ПРОСЛАВИО МЛАДОГ СВЕТОГ НИКОЛУУ уторак 22. маја 2012. године на празник Преноса моштију Светитеља Николаја, Црква у Ердечу је прославила храмовну славу свечаном литургијом на којој је као и прошле године началствовао протојереј - ставрофор Драгослав Сенић, уз саслужење свештенства Шумадијске епархије.

СПАСОВДАН СЛАВА МАНАСТИРА САРИНАЦ На празник Вазнесења Господњег – Спасовдан, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Саринцу који тог дана прославља своју храмовну славу. Првојерарху шумадијском у Евхаристији су саслуживали протојереји Зоран Крстић, Саво Арсенијевић, Видо Милић, Милован Антонијевић, Рајко Стефановић, Живомир Газдић, игуман денковачке обитељи отац Серафим и јереј Бобан Сеновић, са ђаконима Иваном Антонијевићем и Дарком Павловићем. Поред монаштва наше Епархије и верног народа левачког краја, учешће у слављу су својим појањем узели и богослови крагујевачке Богословије предвођени професором г. Немањом Старовлахом.

ПРОТИНИ ДАНИ У ЧУМИЋУНа празник Свете браће Кирила и Методија 24. маја Основна Школа «Прота Стеван Поповић» у Чумићу је прославила 220 година свога постојања. Ову школу је основао прота Стеван Поповић 1792. године у својој гостинској соби, у кући која му је била подигнута по његовом доласку из Срема у Чумић 1791. године. Ова кућа, у којој су вршена и богослужења, и данас постоји на имању Славише Ракића у засеоку Ириг.

УЧЕНИЦИ МЕДИЦИНСКЕ ШКОЛЕ – ПОМОЋ МАЛОМ ЈАНКУУченици медицинске школе "Сестре Нинковић" из Крагујевца, подстакнути причом о четворогодишњем Јанку Стефановићу из Крагујевца, оболелом од најтежег облика епилепсије, који са своје четири године НЕ ГОВОРИ, НЕ ХОДА и НЕ СЕДИ, решили су да учине нешто за његову будућност.

У просторијама ДОЦ Свети Јован Златоустог у Крагујевцу, 28. маја 2012. године, ови ВЕЛИКИ уметници одиграли су представу, пародију на "Ромеа и Јулију" и комплетан приход од улазница отићи ће за Јанково лечење методом трансплатације матичних ћелија.

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У НЕМЕНИКУЋАМАУ суботу по Спасовдану, 26, маја 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Св. апостола Петра и Павла у Неменикућама на Космају.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Живорад Марић, протојереј –ставрофор Љубиша Смиљковић, Архијерејски намесник космајски, јереј Марко Стевановић, парох поповићки, јереј Бранко Станишић, вероучитељ у Неменикућама и ђакони Небојша Јаковљевић и Филип Јовановић.

ДУХОВСКА СМОТРА КРАГУЈЕВАЧКИХ ХОРОВАДуховно-образовни центар Свети Јован Златоусти, Крагујевац, вас позива на велики концерт бисера православне духовне музике.

Учествују:

- АКХ "Лицеум"
- Месовити хор ФИЛУМ-а
- Хор Младих Саборне цркве
- Катедрални октет " Свети Роман Мелод"
- Мешовити хор "Кир Стефан Србин", музичка школа
- Мешовити хор "Инструментаријум", музичка школа
- Хор богословије Светог Јована Златоустог
- Дечији хор "Свети Симеон Мироточиви"

Улаз је сободан. Добро дошли!

Место и време дешавања: ДОЦ Свети Јован Златоусти, Владимира Роловића 1, Крагујевац, 31. мај 2012. године у 20:00 часова.

ХУМАНИТАРНА ПРЕДСТАВА РОМЕО И ЈУЛИЈАУченици медицинске школе "Сестре Нинковић" из Крагујевца, подстакнути причом о четворогодишњем Јанку Стефановићу из Крагујевца, оболелом од најтежег облика епилепсије, који са своје четири године НЕ ГОВОРИ, НЕ ХОДА и НЕ СЕДИ, решили су да учине нешто за његову будућност.

Учините и ви, и дођите на њихову хуманитарну представу, пародију на "Ромеа и Јулију", а комплетан приход од продаје улазница ће отићи за Јанково лечење методом трансплантације матичних ћелија.

Место и време дешавања: ДОЦ Свети Јован Златоусти, Владимира Роловића 1, Крагујевац, 28. мај 2012. године у 19:00 часова.

Унапред захвални ђаци медицинске школе!

УПОКОЈИО СЕ У ГОСПОДУ ПРОТОЈЕРЕЈ-СТАВРОФОР МИОДРАГ КОСТАДИНОВИЋ УМИРОВЉЕНИ ПАРОХ ЈАГЊИЛСКИУ ноћи 24 маја 2012. године на велики православни празник Вазнесења Господњег (Спасовдан), мирно баш као што је и живео, упокојио се у Господу умировљени парох јагњилски протојереј-ставрофор Миодраг Костадиновић.

Прота Миодраг рођен је 16. фебруара давне 1921 године у селу Крњеву општина Велика Плана, од оца Драгомира и мајке Христине.

БОГОСЛОВИЈА СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ КРАГУЈЕВАЦУченици Богословије Светог Јована Златоустог посетили су 19. маја Војну гимназију у Београду. Значај ове, на први поглед сасвим обичне посете, огледа се првенствено у томе што је то први пут после Другог светског рата да се ученици једног богословског училишта сусрећу са војним гимназијалцима. Две, по начину живота и рада сличне школе, размениле су своја искуства кроз спортске активности и дружење.

ОСАМ ГОДИНА ЕМИСИЈЕ "ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО“ НА РЕГИОНАЛНОМ РАДИО ЈАГОДИНА 97.3 Mhz"По свој земљи изиђе глас њихов...“


На празник преноса моштију Светог Николаја Мирликијског, емисија „Православно јутро“, коју са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, а у име Црквене општине јагодинске, уређује вероучитељ Борис Милосављевић обележила је осам година од свог првог емитовања.

Захваљујући одличној сарадњи медијске куће ЈИП „Нови пут “ и наше Свете Цркве ова емисија већ осам година живи на регионалном радију „Радио Јагодина“ и емитује се два пута недељно, недељом са почетком у 8:30, када је премијерно емитовање, и суботом са почетком у 8:30 када је репризно емитовање емисије.

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Саопштење за јавност
Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве
са редовног заседања одржаног у Београду
од 15. до 23. маја 2012. године

ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ ХОРОВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у недељу 20. маја 2012. године у порти манастира Каленић, одржан је Фестивал хорова Епархије шумадијске. Литургијско сабрање улепшано је доласком Епископа будимљанско – никшићког Господина Јоаникија који се одазвао на позив Владике Јована да у време заседања Светог Архијерејског Сабора у Београду, буде гост Епархије шумадијске.

Прелепо је било слушати умилно певање хорова који су на литургији одговарали утврђеним редоследом.

ОСВЕЋЕЊЕ ПАРОХИЈСКОГ ДОМА У КОРАЋИЦИНа Светог апостола Јакова Зеведејевог 13.05.2012 године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Архијерејску Литургију у селу Кораћици у младеновачком намесништву. Нашег Архијереја је дочекало мноштво мештана и ђака овог питомог села у подножју Космаја са жељом да узму учешћа у Литургијском сабрању.

ЦРКВЕНИ ХОР ОПЛЕНАЦ У ВИШЕГРАДУСа благослов Владике Јована, а на позив КУД-а “Бикавац” из Вишеграда, Црквени Хор “Опленац” је 11. и 12. маја 2012. године учествовао на “Интернационалном Фестивалу пјесме и игре” који се и ове године по девети пут одржао у лепом градићу на Дрини –Вишеграду.

У ДОМУ ВОЈСКЕ ПРЕДСТАВЉЕНА ИЗАБРАНА ДЕЛА ПРОТОЈЕРЕЈА-СТАВРОФОРА САВА Б. ЈОВИЋАУ четвртак вече у пуној сали Дома Војске Србије, у присуству Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја и Преосвећене Господе архијереја, бројног свештенства и монаштва, многих представника културног и јавног живота из Србије и дијаспоре, представљена су Изабрана дела протојереја-ставрофора Сава Б. Јовића, Главног секретара Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве.

САОПШТЕЊЕ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ, 17. МАЈ 2012. ГОДИНЕСвети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве у току свог данашњег заседања донео је одлуку да у диптихе светих Православне Цркве унесе двојицу свештеномученика и четрдесет ђака мученика момишићких и да њихово прослављење (свечано проглашење за угоднике Божје) буде на саборној светој архијерејској Литургији у Спомен-храму Светога Саве на Врачару, којом ће - у суботу, 19. маја 2012. године – началствовати Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, чиме ће бити потврђено њихово већ одавно постојеће молитвено поштовање у верном народу Српске Православне Цркве.

ОБРАЋАЊЕ МЕДИЈИМА МИТРОПОЛИТА ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКОГ АМФИЛОХИЈА И ЕПИСКОПА БАЧКОГ ИРИНЕЈАНа данашњој редовној конференцији за штампу у Српској Патријаршији представницима медија обратили су се Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије и Његово Преосвештенство Епископ бачки Г. Иринеј, портпарол Српске Правослане Цркве. Видео снимци обраћања Митрополита црногорско-приморског Амфилохија и Епископа бачког Иринеја доступни су у менију ВИДЕО ма званичном сајту СПЦ.

САБОРНОМ ЛИТУРГИЈОМ ЗАПОЧЕО СА РАДОМ СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ САБОР СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕСветом Архијерејском Литургијом у београдској Саборној цркви, којом je началствовао Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, јутрос је започело редовно заседање Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве.

Страна 1 од 2