Чланци поређани по датуму: октобар 2009 - Епархија Шумадијска

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ Г. ЈОВАН ПОСЕТИО 54 САЈАМ КЊИГА У БЕОГРАДУ Овогодишњи Међународни сајам књига, који се сваке године одржава у Београду, под сводовима београдског Сајма, трајаће од 26. октобра до 1. новембра 2009. године.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован посетио је 29. октобра сајам писане речи и у топлом и срдачном разговору упозанао се са излагачима, Епархија Српске православне цркве.

Владика Јован као домаћин издавачке установе Каленић, имао је прилику да посетиоцима нашег штанда, представи богату издавачку делатност ове установе, и да похвали труд и рад људи који су највише заслужни за завидну посећеност и интересовање поштовалаца књиге.

ЖИТИЈЕ СВЕТОГ АПОСТОЛА И ЈЕВАНЂЕЛИСТЕ ЛУКЕ Свети Еванђелист Лука беше родом из Антиохије Сиријске. У младости он добро изучи грчку философију, медицину и живопис. Он одлично знађаше египатски и грчки језик. У време делатности Господа Исуса на земљи Лука дође из Антиохије у Јерусалим. Живећи као човек међу људима, Господ Исус сејаше божанско семе спасоносног учења свог, а Лукино срце би добра земља за то небеско семе. И оно проклија у њему, ниче и донесе стоструки плод. Јер Лука, гледајући Спаситеља лицем у лице и слушајући Његову божанску науку, испуни се божанске мудрости и божанског знања, које му не дадоше ни јелинске ни египатске школе: он познаде истинитог Бога, верова у Њега, и би увршћен у Седамдесет апостола, и послат на проповед. О томе он сам говори у Еванђељу свом: Изабра Господ и других Седамдесеторицу, и посла их по два и два пред лицем својим у сваки град и место куда шћаше сам доћи (Лк. 10, 1). И свети Лука, наоружан од Господа силом и влашћу да проповеда Еванђеље и чини чудеса, хођаше "пред лицем" Господа Исуса Христа, светом проповеђу припремајући пут Господу и убеђујући људе да је на свет дошао очекивани Месија.

СТО ГОДИНА ЦРКВЕ У ДУБОНИЈош једна у низу светиња у Епархији шумадијској, на празник Светог мученика Лонгина Сотника 29. oктобра 2009. године, свечано је прославила своју стогодишњицу постојања. То је парохијски храма Преп. Симеона Столпника у селу Дубона надомак Младеновца.

Изградња ове велелепне светиње започета је 1901. године, а довршена 1909. године, захваљујући прилозима и помоћи благочестивих мештана села Дубоне. Они су знали, да градећи једну такву светињу, уграђују себе и своје потомство у њу. Били су сигурни да на тај начин Богу позајмљују, а ко Богу позајмљује томе Бог никада дужан не остаје.

Непосредно пред почетак овогодишњег Међународног сајма књига у Београду, у новопокренутој библиотеци „Зограф“, „Каленић“ је објавио три веома значајне иконографске студије које ће допринети разјашњењу многи важних питања теологије иконе.

СРБСКИ ИЛИ СРПСКИ?Постоје двије врсте правописа - етимолошки или коријенски и фонетски или гласовни. Први изводи дату ријеч из некога коријена и прати њен развој до стандарда у коме су сачуване и примијетне раније структуре; други има други облик и процес развоја ријечи: он иде за гласовним промјенама, а то су јотовања и палатализацијe као и једначењa по звучности и мјесту изговора и стандард ријечи је оно што и како чујемо, и то се тако и пише.

СВЕТА ПЕТКА СЛАВА ЦРКВЕ У ВИНОГРАДИМАЈош једна од светиња које су никле у Шумадијској епархији првенствено Архипастирским старањем Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, јесте храм Свете Петке у Крагујевачком насељу Виногради. Храм подигнут на величанственом месту са којег се пружа тајанствен и предиван поглед на некадашњу српску престоницу, не само да никога не оставља равнодушним својом архитектонском лепотом и једноставноћу која се назире из далека, него нам сведочи о времену у којем нам се по ко зна који пут Бог јавља у историји, у лику Својих Светитеља.

ПО ВЕРИ НАШОЈ МАЈКА БОЖИЈА ЋЕ ОДГОВАРАТИ НА НАШЕ МОЛИТВЕ(Беседа Господина Јована, Епископа шумадијског 26. октобра 2009. године – дочек копије чудотворне иконе Млекопитатељнице у манастиру Светог Луке у Бошњану)

Ова свештена обитељ, поред многих благослова којима Бог и заштитник овог манастира свети апостол и еванђелист Лука њу благосиљају већ дуже време, данас доби још један благослов, доби копију чудотворне иконе Мајке Божије Млекопитатељнице. Дође нам ова икона у овај свештени манастир који је посвећен светом апостолу и еванђелисти Луки – ономе који је ову икону и насликао. Видите, браћо и сестре, да код православних нема ништа случајно. Код православних има само Божијег Промисла. И Промисао Божији је руководио игумана ове обитељи, оца Алексеја, и оне добронамерне људе који су осетили милост Мајке Божије, да помогну да се ова икона ослика и да се донесе овде, у ову свештену обитељ.

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ЈАГОДИНИУ понедељак 26. октобра 2009. године на празник Св. мученика Карпа и Св. Злате Мегленске, Епископ шумадијски Јован је у храму Св. Ап. Петра и Павла у Јагодини, уз саслуживање Арх.намесника беличког и свештенства наше Епархије,служио Св. Архијерејску Литургију.

ЧУДОТВОРНА ИКОНА БОГОРОДИЦЕ МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ЛУКЕ У БОШЊАНУМало је речи у нашем скромном говору којима би се могла исказати осећања свих присутних верника који су предвођени својим Владиком, Господином Јованом дочекали чудотворну икону Богородице Млекопитатељнице која је из Кареје дошла на своје коначно одредиште у манастир Светог Луке у Бошњану. Мајка Господа нашег, дошла је у манастир посвећен Светом Луки чијим је рукама она и иконописана.

ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ СЛОБОДАНА ТРКУЉЕ У ЛАЗАРЕВЦУ“Часни оци, браћо и сестре, драги суграђани, имам необичну част да, у име братства храма светог великомученика Димитрија, вечерас, у праскозорје недеље, а свака недеља је, како сведоче браћа Руси, Воскресеније односно Васкрсење, управо победа живота над свиме што нам се уместо живота у пуноћи намеће, отворим концерт нашег у Христу брата Слободана Тркуље, уметника европског формата, који је ево имао љубави и бриге за труд Христове Цркве у Шумадији у Лазаревцу, да нађе снаге и времена, и препозна и помогне покрете опет те исте љубави према онима којима је вредност живота представљена на погрешан начин.

Страна 1 од 5