Чланци поређани по датуму: април 2007

22. априла 2007. године Његово преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску Литругију поводом храмовне славе Св. жена мироносица у селу Винча код Тополе. Заједно са епископом учешће је узело свештенство опленачког намесништва, сестринство манастира Благовештења и Никоља, црквени хор Св. Ђорђа са Опленца и многобројни народ.

 

еп. Игњатије и еп. ЈованУ четвртак 19. априла 2007. године у сали Црквене општине тополске, епископ браничевски Господин Игњатије одржао је предавање на тему "Евхаристијска заједница".

 

Дана 14. априла 2007. године епископ шумадијски Г. Јован заједно са умировљеним епископом захумско–херцеговачким Г. Атанасијем, осветио је темеље новог храма посвећеног св. Николају Мирликијском у селу Тулежи код Аранђеловца. Освећењу темеља, као и Светој Литургији присуствовао је и министар вера Г. Милан Радуловић, као и осамдесетак свештеника шумадијске епархије.

У беседи коју је одржао владика Атанасије главна тема било је Васкрсење Господње, посебно појашњено кроз јављање Васкрслог Христа Луки и Клеопи на путу за Емаус. Цитирајући речи путника за Емаус: „зар нам није срце горело док нам је говорио путем?“ Владика Атанасије је нагласио да је срце дубина бића људског и да се срцем може видети Бог, те да је разум људски само потрчко и слуга срца. Говорећи о причешћу као чаши живота, владика је позвао сву децу да се причесте, јер Светле седмице нема поста, а има причешћа. Посебно је нагласио значај покајања, цитирајући српску пословицу: „покајање је најлепши цвет људског поштења“, позвавши све на покајање, а посебно оне који се буне и који руже и клеветају владику Јована, који је „студеничко дете“.

 

У храму Светог великомученика Пантелејмона у Станову, у понедељак 09. априла 2007. године, на Васкршњи понедељак, служио је Свету архијерејску Литургију Његово преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован.

 

ЈагодинаВећ годинама, по устаљеној традицији, eпископи шумадијски Пасхално вечерње служе у Јагодини, у храму Св. Ап. Петра и Павла. Тим поводом и ове године, eпископ Јован је, у пратњи нашег познатог песника за децу Добрице Ерића радост  највећег хришћанског  празника  поделио са својим епархиотима у Јагодини.

Жеља јагодинског свештенства, да посета нашег епископа буде радосна и достојанствена, пројављивала се још од дочека владике Јована.

На сунчаном поподневу, на уласку у порту, шпалир свештеника у белим васкршњим одеждама стајао је крај стазе покривене белим платном и  посуте цвећем. Порта и Црква су биле препуне благочестивог народа, који је по доласку владике похрлио за благослов, а владика је са стрпљењем благословио сваког од њих.

 

ХРИСГОС ВАСКРСЕ - ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ

Овим радосним и победоносним поздравом возљубљеном монаштву, часном свештенству и благочестивом народу Цркве Божије у Шумадији честитам Празник над Празницима - Васкрс и заједно са свима вама кличемо: "Ово је дан који створи Господ: радујмо се и узвеселимо се у њему!".