Чланци поређани по датуму: фебруар 2010

НОВА ДУХОВНА ТРИБИНА У КРАГУЈЕВЦУДуховни центар Саборне цркве у Крагујевцу наставља са својом делатношћу и у наступајућој години. Прва у низу трибина одржана је у среду 23. фебруара 2010. године на тему „Типологија савременог верника“, а гост-предавач био је протојереј-ставрофор др Радован Боговић, професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду. На веома посећеној трибини професор Биговић говорио је о појму вере и њеном значају у животу савременог човека. Нарочито се осврнуо на типове савременог верника односно како се све вера доживљава у савременом друштву.

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КОЛУБАРСО-ПОСАВСКОГ НАМЕСНИШТВА У ШОПИЋУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован је у среду друге недеље поста, 24. фебруара, у храму Светог архангела Гаврила, служио свету Литургију Пређеосвећених дарова, уз саслуживање свештенства и монаштва шумадијске епархије. Непосредно пред свету Литургију свештенство овог намесништва исповедио је игуман манастира Светог архангела Гаврила у Брезовцу, преподобни синђел Сава Богдановић, који је након тога и саслуживао у литургијском сабрању епископу Јовану.

ТЕОДОРОВА СУБОТА - АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РОГОЈЕВЦУ Светом Архијерејском Литургијом у препуном храму Преподобне мати Параскеве у Рогојевцу прослављена је Теодорова субота. Литургијом је началствовао Првојерарх шумадијски Господин Јован, а саслуживали су свештеници: јереј Срећко Зечевић и јереј Дејан Лукић.

СВЕЧАНА ЛИТИЈА У НЕДЕЉУ ПРАВОСЛАВЉА У КРАГУЈЕВЦУПрва недеља Великог-Часног поста у Православној Цркви слави се и као недеља Православља или победе Православља. Тога дана слави се успомена на васпостављање поштовања икона у IX веку (843. за време царице Теодоре и патријарха Методија), тим поводом у недељу 21. фебруара 2010. године Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслужење братства Саборне цркве, служио је Свету Архијерејску Литургију Светога Василија Великог у Саборном храму Успења Пресвете Богородице.

ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО ЛИТУРГИЈУ ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Литургију Пређеосвећених дарова у Саборном храму у Крагујевцу. Епископу је саслуживало братство храма на челу са старешином протојерејем – ставрофором Заријем Божовићем. Лепоту Великопосног богослужења украсили су верници Епархије шумадијске који су се причестили Телом и Крвљу.

У светлости научних података тог времена питање о пореклу ове литургије је било тешко решиво, чак и на плану хипотеза, зато што најранија сведочанства о постојању те литургије датирају с почетка VII века. Једно од тих сведочанстава се налази у Пасхалној хроници, где се каже да се "те године, при цариградском Патријарху Сергију, од прве недеље поста, четвртог индикта (615. год.) почело певати да се уздигне у време преношења Пређеосвећених Дарова из скевофилакиона на престо, после јерејевих речи "по дару Христа Твога", народ одмах почиње "Сада силе небеске са нама невидљиво служе. Ево улази Цар славе, ево већ принесена тајанствена Жртва долази. Са вером и љубављу приступамо да причасници вечнога живота постанемо. Алилуја".

БОГ ПОДИЖЕ СВЕ КОЈИ ЧЕЗНУ ЗА СПАСЕЊЕМ У СУСРЕТУ СА ЊИМ(БЕСЕДА ГОСПОДИНА ЈОВАНА, ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ,
НА ЛИТУРГИЈСКОМ ПРОСЛАВЉАЊУ СРЕТЕЊА ГОСПОДЊЕГ
У ВАЗНЕСЕЊСКОМ ХРАМУ У ОРАШЦУ, 14. ФАБРУАР 2010. ГОДИНЕ)

ПОМЕН ВОЖДУ КАРАЂОРЂУ И УСТАНИЦИМА У ОРАШЦУНакон Литургијске прославе Сретења Господњег у Орашцу 14. фебруара, а у оквиру прославе дана државности Републике Србије, 15. фебруара 2010. године Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је у Орашцу помен Вожду Карађорђу и свим устаницима који су животе дали у борбама за слободу Српског народа.

СРЕТЕЊСКА  ПРОСЛАВА  У  ОРАШЦУНакон што је Свети архијерејски Синод СПЦ издао саопштење у коме се обавештава верни народ да је због раног празновања Васкрса, самим тим и раног почетка Великог и Часног поста, дошло до померања датума празновања одређених празника у месецу фебруару, празник Сретења Господњег је ове године, како то и богослужбено правило налаже, литургијски прослављен у храму Вазнесења Христовог у овом питомом и националном историјом овенчаном шумадијском селу дана 14. фебруара.

СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА - ЗАДУЖБИНА ПОРОДИЦЕ МАРКОВИЋ ИЗ ТОПОЛЕЦрква Света Три Јерарха која се налази на опленачком гробљу у Тополи, иначе задужбина породице Марковић из Тополе, прославила је на дан празника своју храмовну славу.

ОСВЕЋЕЊЕ ЗВОНА ЗА ХРАМ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЈАГОДИНИ Благодаћу Духа Светога Животворнога који сједињује и обједињује сваку заједницу сакупљену у име Очево, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је уз саслужење јагодинског свештенства и верног народа у четвртак, 11. фебруара на дан сећања и прославе Света Три Јерарха освештао звона за храм Свете Петке у Јагодини.

НА СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА ВЛАДИКА ЈОВАН СЛУЖИО У СТАРОЈ ЦРКВИ На Света Три Јерарха који се ове године по Великом типику славе дан раније у четвртак , Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Цркви у Крагујевцу, уз саслужење братства овога светога храма и госта, умировљеног проте Радослава Сенића.

ПОНЕДЕЉАК СИРНЕ НЕДЕЉЕ НА АЕРОДРОМУУ храму који слави Спаљивање моштију св. Саве I архиепископа српског на Аеродрому, Његово Преосвештенство Еписокоп шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у понедељак,  8. фебруара 2010. године.

ОДРЖАН САСТАНАК УРЕДНИКА ПРАВОСЛАНИХ РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЈСКИХ СТАНИЦА У КРАГУЈЕВЦУБлагословом Његовог преосвештенства епископа шумадијског г. Јована Радио Златоусти Српске православне епархије шумадијске организовао је у уторак, 8. фебруара састанак уредника православних радио и телевизијских станица Српске православне цркве. Тема састанка је била умрежавање и програмска сарадња. Састанак је завршен договором да се покрене иницијатива код надлежних архијереја и Светог архијерејског синода Српске православне цркве о оснивању  Асоцијације електронских црквених медија која би потом јединствено наступала пред државним органима и потенцијалним финансијерима. Посао израде предлога Статута будуће Асоцијације поверен је г. Драгану Тадићу, заменику главног уредника Радија Искон. Договорена је, такође, размена емисија и других садржаја како би се програм свих радио и телевизијских станица учинио разноврснијим и квалитетнијим.

Са благословом Његовог преосвештенства епископа шумадијског г. Јована за сутра (уторак, 9. фебруар) је најављен састанак уредника свих православних црквених медија Српске православне цркве који послују на територији Србије.  Подсећамо да у Србији има 13 православних црквених електронских медија од чега су 11 радио станице и две телевизије, као и још пет католичких радио станица.

Са благословом Његовог преосвештенства епископа шумадијског г. Јована данас (понедељак, 8. фебруара) је у Епархијском двору одржан састанак уредника радио станица са територије Српске православне Епархије шумадијске са циљем да се успостави програмска сарадња између ових станица и епархијског радија „Златоусти“.

СВЕТИ ГРИГОРИЈЕ БОГОСЛОВ СЛАВА ЦРКВЕ У ГРOШНИЦИ Благодарећи Бог Оцу, Сину и Светоме Духу за свако добро које нам даје, и ове године 7. фебруара 2010. године, у Недељу Месопусну, прослављена је храмовна слава новог храма у Грошници посвећеног Св. Григорију Богослову, Великом Светилу Цркве Христове.

ЗАДУШНИЦЕ –ДАН КАДА СЕ МОЛИМО ЗА НАШЕ УСНУЛЕ СРОДНИКЕ, БРАЋУ И ПРИЈАТЕЉЕЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, је у суботу Месопусну, на Задушнице 6. фебруара, служио Свету Архијерејску Литургију уз саслужење свештенства Саборног храма у Крагујевцу. У наставку Литургије одржан је парастос за све упокојене.

ЛИТУРГИЈА У ВИНОГРАДИМА Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован 5. фебруара 2010. године, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

Страна 1 од 2