Чланци поређани по датуму: понедељак, 11 јануар 2010

САБОР ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У СТАНОВУУ храму Светог великомученика Пантелејмона у Станову, у четвртак 08. јануара 2010. године, на празник Сабора Пресвете Богородице служио је Свету архијерејску литургију Његово Преосвештенство Eпископ шумадијски Господин ЈОВАН.

Прославивши празник Рођења Богомладенца Христа и исповедивши да је Он Емануил, што ће рећи “С нама Бог” дочекасмо и овај велики празник Сабора Пресвете Богородице, празник посвећен оној која га је телесно родила, нашој највећој заступници пред престолом Божијим. На други дан Божића имали смо велику част и задовољство да Христу Спаситељу и Избавитељу нашем упутимо заједничке молитве, окупљени на сабрању којем је предстојао Његово Преосвештенство.

ПРОСЛАВА БОЖИЋА У ТОПОЛИЦрквенословенска реч “вертеп” означава пећину. Вертепаши пригодним песмама проносе вест о рођењу Христа Богомладенца уочи самог Божића и првог дана најрадоснијег хришћанског празника. Они посећују домове својих комшија, рођака и пријатеља. Поздрављајући домаћина и пожелевши му срећан празник питају да ли могу да уђу у његов дом.Уласком у кућу доносе срећу, здравље и добро расположење. Домаћин их затим дарује колачима, бомбонама, орасима и разним воћем.