Чланци поређани по датуму: новембар 2014

ВЕРОМ И ДЕЛИМА ПРИЗНАЈЕМО ДА ИСУС ЈЕСТЕ ХРИСТОСУ петак двадесет пети по Духовима, 28. новембра 2014. године, када празнујемо свете мученике Гурија Самона и Авива, Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску литургију у храму Свете Петке у Виноградима.

У беседи на данашње јеванђеље Преосвећени нам указује да: “признати Сина Божијег пред људима можемо једино кроз веру која дела. Ко живи по Богу живи по Духу Светом, а ко живи по Духу Светом, Он ће га научити у сваком тренутку шта треба рећи и чинити. Читавог живота треба да се трудимо да нас благодат Духа Светог очисти и руководи”.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СУШИЦИВладика Јован служио је Свету архијерејску Литургију 25. новембра 2014. године, у храму светог великомученика Димитрија у Сушици, на дан када Света Црква слави св. Јована Милоствог. Владици су саслуживали: протојереј Милан Беговић, протонамесник Небојша Ракић, протонамесник Александар Јовановић и ђакон Александар Сенић.

СВЕТИ, БЛАГОВЕРНИ КРАЉУ СТЕФАНЕ, МОЛИ БОГА ЗА НАСУ понедељак, 24. новембра 2014. године, када наша Света Црква слави светог великомученика Мину, Светог Стефана Дечанског и преподобног Теодора Студита Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму светог Саве у крагујевачком насељу Аеродром. Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор Милан Борота, јереј Немања Младеновић, као и ђакони Александар Сенић и Милош Ђурић. Светој Литургији присуствовао је велики број ученика ОШ “Мирко Јовановић”, који су се заједно са својим учитељицама одазвали позиву вероучитеља и дошли на Свету Литургију.

ВЕРА ЈЕ ОДГОВОР НА ЉУБАВ БОЖИЈУДана 23. новембра 2014. године, прве недеље по Аранђеловдану Црква Свете Петке у Виноградима је Литургијски традиционално обележила спомен на мироточење Светих икона које се десило управо на дан Светог Архистратига Михаила у овоме Светом храму 2008. године. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован уз саслуживање свештеника, протојереја-ставрофора Милана Бороте, архијерејског намесника крагујевачког протојереја-ставрофора мр Рајка Стефановића, протојереја Драгана Брашанца и протонамесника Мирољуба Миладиновића.

ДЕЧИЈИ ХОР “СВЕТИ САВА” ПРОСЛАВИО СВОЈУ ПЕТОГОДИШЊИЦУУ понедељак, 24. новембра, дечији хор “Свети Сава” обележио је своју петогодишњицу од настанка. Ову свечаност увеличао је долазак Његовог Преосвештенства епископа шумадијског Господина Јована. У пуној сали, са преко 200 гледалаца, програм је започет интонирањем химне Боже правде, а у наставку се представио дечији хор са песмом свог заштитника и молитвеника “Свети Саво, мудра главо”.

ХРИСТОВА НАУКА У ДЕЛИМАНа празник Светог Јована Златоустог прослављена слава Богословије у Крагујевцу

Прослава школске славе започела је празничним бденијем 25. новембра, на којем је началствовао Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован. На сам дан славе, 26. новембра, када се прославља и празнује Свети Јован Златоусти, Епископ Господин Јован служио је архијерејску Литургију, као и сутрадан, 27. новембра, са парастосом свим ктиторима и добротворима овог училишта. Током славске Литургије, Његово преосвештенство Епископ Господин Јован је рукопроизвео у чин чтеца Петра Борисављевића, Петра Грујића и Младена Марића, ученике петог разреда ове Богословије.

Поштовани,

У петак, 28. новембра у 19 сати, Духовни центар "Свети Јован Златоусти" организује предавање на тему "Религиозност ходочасника у Србији - студија три случаја" (Ђунис, Црква Свете Петке на Калемегдану, Острог).

Предавач је проф. др Драгана Радисављевић Чипаризовић, социолог религије из Београда.

Добро дошли!

ОНАЈ КО ХРИСТОМ ЖИВИ, НЕ БОЈИ СЕ НИ СМРТИУ четвртак 20. 11. 2014. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Милошевој Цркви у Крагујевцу.

У беседи на Јеванђеље о блаженствима, Владика подсећа да Господ своју Беседу на Гори завршава речима: „Радујте се и веселите се, јер је велика ваша награда на Небесима“. Заиста блаженство је мир, а мире нема без Бога. На Литургији свештеник каже: „Мир свима!“. Прва свештенорадња је давање мира. Мир је извор и почетак свакога добра. Мир без Бога је варљив. Зато све што смо ближи Богу, све се више успокојавамо миром. Мир Божији чуваће срца ваша и мисли ваше у Господу нашем Исусу Христу како говори апостол Павле.

ЛИТУРГИЈА НА ДАН СВ.НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, у суботу 22. новембра 2014. године, служио је Свету Литургију у капели манастира Св. Великомученика Георгија на Липару.

Велики благослов за сестринство манастира је што је Првојерарх, управо на празник иконе Мајке Божије Брзопомоћнице и дан када Православна црква слави помен на Светог Нектарија Егинског, служио Свету Литургију, на којој су му саслуживали архимандрит Серафим (Божић) игуман манастира Денковац, протојереј-ставрофор Александар Новаковић из Лазаревца и протођакон Небојша Јаковљевић.

САБОР СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА У АРАНЂЕЛОВЦУНа дан сабора св. Архангела Михаила, 21. новембра 2014. године, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Епископу су саслуживали: архијерејски намесник орашачки протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протонамесник Слободан Раковић, јереји Александар Миловановић и Милош Мијатовић, као и ђакони Иван Гашић и Немања Искић.

ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУУ уторак 18. новембра када наша Црква слави Преподобномученике Галактиона и Епистима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Св. Великомученика и исцелитеља Пантелејмона у Станову.

Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску литургију у крагујевачком храму светог Саве на празник светог Јоаникија Великог. Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор Милан Борота, јереј Бранислав Матић и ђакон Милош Ђурић.

ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈАУ суботу, 15. новембра 2014. године, када наша Света Црква прославља св. мученике Акиндина и Пигасија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију, у манастиру Светог великомученика Георгија, у селу Ћелије код Лајковца, уз саслуживање свештенства колубарско-посавског намесништва и госта из ваљевске Епархије. На овај начин започето је обележавање прославе великог јубилеја стогодишњице Колубарске битке. Међу окупљенима су били председник општине Лајковац, господин Живорад Бојичић и наш познати писац господин Радован Бели Марковић, као и многи представници јавног и културног живота града Лајковца.

РЕВИЈА РУСКОГ ФИЛМА У ЈАГОДИНИУ оквиру културно-мисионарских активности Црквена општина јагодинска у сарадњи са културним центром “Светозар Марковић”, реализовала је по први пут ревију руског филма 11. и 12. новембра. У оквиру ревије приказана су два руска филма: “Острво” и “Адмирал”.

Циљ да савременом човеку понудимо поруку православља на њему близак начин смо остварили, јер су филмови пробудили заинтересованост јагодинаца. За све оне који су желели остављена је могућност да у оквиру “разговора о вери”, који се воде при храму Светих апостола Петра и Павла, са свештеником поразговарају о темама које су покренули приказани филмови.

Духовни центар "Свети Јован Златоусти" Српске православне епархије шумадијске позива Вас на промоцију књиге "Калиста" Џона Хенрија Њумена, у понедељак, 24. новембра у 19 сати у Богословији "Свети Јован Златоусти" (свечана сала на последњем спрату поред капеле).

Књигу "Калиста" написао је римокатолички кардинал Џон Њумен, али је могу читати и православци, јер припада корпусу хришћанских теолошких романа и нема догматских препрека.

У основи је љубавна прича где се вера испречила као препрека, а бави се питањима интегритета и одлучности чак и кад је цена смрт.

О књизи говоре Негослав Јованчевић, професор књижевности у Богословији "Свети Јован Златоусти" и Александра Благојевић, докторант књижевности на Београдском универзитету, иначе новинарка Радија Златоусти.

Добро дошли!

ПРАЗНИК ОБНОВЉЕЊА ХРАМА СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА И ПОБЕДОНОСЦА ГЕОРГИЈА – ЂУРЂИЦУ недељу 16. новембра 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован прославио је своју Крсну славу, празник Обновљења храма Светог великомученика и победоносца Георгија – Ђурђиц.

На навечерје празника, по одслуженом богослужењу, у епископској резиденцији надлежни парох о. Срећко Зечевић осветио је славску водицу. Честитајући славу владици, о. Срећко је између осталог рекао: „Преосвећени Владико! Част ми је да Вас поздравим у навечерје ваше славе, Крсног имена ваших предака и вашег дома, Светог Георгија великомученика и победоносца... Нека вас молитвама Светог великомученика и победоносца Георгија, Сведобри и свеблаги Христос укрепи здрављем на радост пастве ваше. Нека је срећна слава Владико, на многаја љета“.

“БЛАГОВЕСНИК” БИЛТЕН ХРАМА УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕУ недељу, 23. новембра 2014. године, излази из штампе први број билтена младеновачке Цркве. Билтен ће бити бесплатно дељен верницима и излазиће сваке недеље. Тема првог броја је – Литургија и у “Благовеснику” ће бити објављивани текстови најеминентнијих ауторитета Цркве.

ПЕТОГОДИШЊИЦА ОД ОСНИВАЊА ДЕЧИЈЕГ ХОРА "СВЕТИ САВА"Дечији хор "Свети Сава" Вас позива на прославу петогодишњице од оснивања хора, 24. новембра 2014. године у 19 часова у Свечаној сали преко пута Богословије у Крагујевцу.

Цена улазнице је 100 динара.

Добро дошли!

ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУУ среду 12. новембра када наша Света Црква прославља Светог мученика краља Милутина, Преподобног Теоктиста и Јелену и Светог Варнаву Хвостанског Исповедника. Његово Преосвештенство епископ шумадијски господин Јован служио је Свету архијерејску литургију у храму Светог кнеза Лазара у Белошевцу. Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј Љубомир Радић, протонамесник Саша Огњановић и ђакон Немања Стојковић.

Страна 1 од 2