Чланци поређани по датуму: среда, 08 мај 2013

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА ШУМАДИЈСКА
ДУХОВНИ ЦЕНТАР САБОРНЕ ЦРКВЕ
ПОЗИВА ВАС НА ПРОМОЦИЈУ КЊИГЕ

"ИЗАБРАНЕ ПЕСМЕ"
АУТОРА ДИМИТРИЈА НИКОЛАЈЕВИЋА

О књизи говоре:
мр Душан Стојковић, књижевни критичар
мр Срба Игњатовић, књижевник
др МИћо Цвијетић, књижевник

ПЕТАК 17. МАЈ 2013. ГОДИНЕ У 19 ЧАСОВА

ЕПАРХИЈСКИ ЦЕНТАР (ПОРТА САБОРНЕ ЦРКВЕ)

ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ У ЈАГОДИНИЕво дана који створи Господ, радујмо се и веселимо се у њему (Пс 118, 29)

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је, уз саслужење јаодинског свештенства и гостију из Крагујевца, Пасхално вечерње у храму Св. ап. Петра и Павла у Јагодини.
Традицијално, више од две деценије, Епископи шумадијски на овај дан долазе у јагодину како би са верним народом овога краја поделили васкршњу радост . О тој радости Васкрсења Христовог и победи над смрћу је Владика Јован је говорио пожелевши верном народу срећан празник. Он је истакао да васкрсење није нешто имагинарно, и нешто што ђаво негира и свим силама се труди да обмане човека убеђујући га да после овоземаљског живота нема ничега. Васкрсење се збива свима нама и то овде на земљи, а отпочиње прво крстом и страдањем, да би сви са Христом васкрснули.

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ НА ОПЛЕНЦУ И ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕДругог дана највећег хришћанског празника Васкрса, када се прославља и свети великомученик Георгије, 06. маја 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе задужбине Карађорђевића на Опленцу.

Епископу су саслуживали Архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић и пензионисани свештеник, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, бивши намесник младеновачки са ђаконима Епархије шумадијске.