Чланци поређани по датуму: недеља, 09 јануар 2022

ТРЕЋИ ДАН ХРИСТОВОГА РОЂЕЊА У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ АЕРОДРОМ

По устаљеној традицији, трећи дан празника Оваплоћења Господњег, у храму Светога Саве, обележен је Светом Архијерејском Литургијом, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован.

Преосвећеном су саслуживали: ректор богословије протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, арх. намесник крагујевачки протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протонамесник Немања Младеновић, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Александар Ђорђевић.

СВЕТИ ПРВОМУЧЕНИК И АРХИЂАКОН СТЕФАНПравославна Црква, другог дана по Божићу, молитвено се сећа Светог првомученика - архиђакона Стефана. Стефан је био Јеврејин, и то припадник оног дела јеврејског народа који су живели у грчким областима и говорили грчким језиком. Био је у сродству са апостолом Павлом, који у време Стефановог мучеништва још увек није спознао истину Христовог учења.

Страдање светог Стефана збило се годину дана после силаска Духа Светога на апостоле, односно исте године када се Господ Исус Христос вазнео на небo. Свети Стефан је први хришћанин који је страдао за Господа и зато се назива Првомучеником. Његово мучеништво потресно је описано је на страницама Светог Писма Новог Завета.

Свети Стефан се назива Архиђаконом, јер је био први од седам ђакона које су свети апостоли поставили на службу око помагања сиротињи у Јерусалиму.