Чланци поређани по датуму: јун 2021

ПОСЕТА ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ГОСПОДИНА ПОРФИРИЈА ЦАРСКОМ ГРАДУ КРУШЕВЦУ

На Видовдан, 28. јуна 2021. године, када се обележава и јубилеј – 650 година од оснивања града Крушевца, у поподневним часовима, у повратку са Косова и Метохије, нашу Епархију и град је посетио Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије.

Са Патријархом су у посету дошли Епископ ремезијански г. Стефан, наречени Епископ марчански г. Сава и ђакон Радомир Врућинић.

СВЕТA ЛИТУРГИЈA У ХРАМУ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У СТАНОВУУ уторак, 29. јуна 2021. године, када наша Црква слави Светог Тихона Аматунтског Чудотворца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Литургију у храму Светог Пантелејмона у Станову.

Владики Јовану су саслуживали протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Сретко Петковић и ђакон Недељко Дикић.

СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН ВИДОВДАН У БЕЛОШЕВЦУУ понедељак 28. јуна 2021. године, прослављена је храмовна слава Свети великомученик кнез Лазар у Белошевцу.

Прослава је започета Евхаристијским сабарањем којим је началствовао Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење ректора Богословије Светог Јована Златоустa протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, протојереја-ставрофора мр Рајка Стефановића архијерејског намесника крагујевачког, протојереја-ставрофора Милића Марковића архијерејског намесника левачког, протојереја Срећка Зечевића архијерејског намесника лепеничког, протојереја Драгана Брашанца, јереја Милоша Ђурића, као и протођакона Ивана Гашића, јерођакона Василија (Старовлаха), јерођакона Јована (Прокина) и ђакона Немање Стојковића.

ПАРАСТОС У СПОМЕН КОСТУРНИЦИ У ЛАЗАРЕВЦУКао и претходних године и ове 2021. године празник Видовдан прослављен је свечано у нашем граду, будући да град Лазаревац слави данашњи празник као своје крсно име.

ЈУБИЛАРНА ПРОСЛАВА ВИДОВДАНСКЕ ВЕЧЕРИ ПРИ ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ШУМАРИЦЕНа дан када наша Света Православна Црква молитвено прославља спомен Светог благоверног кнеза Лазара и осталих мученика са њим пострадалих за Православну веру и Свето Косово, 28. јуна 2021. године, благословом епископа шумадијског Господина Јована, при храму Светог великомученика Георгија организовано је сада већ јубиларно пето Видовданско вече.

ЗЕМАЉСКО ЈЕ ЗА МАЛЕНА ЦАРСТВО, А НЕБЕСКО УВЕК И ДОВЕКА!Дана 28. јуна након Свете Литургије, свештенство беличког намесништва је тредиционално одслужило парастос свима изгинулим за веру и отаџбину на јагодинском скверу код споменика.

ВИДОВДАН У БАРАЈЕВУНа празник Bидовдан свету Литургију у барајевском храму Светог Саве служио је Архијерејски намесник бељанички протојереј-ставрофор Видо Милић. После службе је одржан парастос војницима и војсковођама.

ВИДОВДАНСКО ВЕЧЕ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУНа Видовдан, ове године, благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског господина Јована, братство храма Светог Саве и драмски ансамбл “Лепеница” организовали су “Видовданско вече” на платоу испред храма.

Вече је било један поетско-музички славослов овом великом празнику у режији господина Мирка Барјактаревића. Музичка пратња ове вечери је била у извођењу великог уметника и музичара господина Ненада Милановића - Пегија са својим сарадницима.

- У манастиру Раваници -

(Видовдански говор, одржан на 550. Видовдан у ман. Раваници, 1939., Свети Николај Жички)

Душа моја испуњена је великим узбуђењем на овоме месту и у овај дан када излазим пред вас да искажем оно што се речима исказати не може.

Кад ме је као дете водила моја мајка цркви, па кад би се с брда угледала црква, опомињала ме мајка да ћутим: »Пред светињом треба ћутати!« А ова царска црква и овај велики дан тако су узвишене светиње пред лицем Бога и народа, да је заиста побожно ћутање већа утеха души од сваке речи. Но позват да говорим, и не смејући изневерити ваше очекивање, ја се молим Богу да мој говор буде колико толико на утеху и радост свима који ме слушате.

О. Јустин Поповић

Нигде се парадокси неба и земље нису тако срдачно загрлили као у историји рода српскога. Загрлили видовданским загљајем. На данашњи дан пре 550 година, наша се народна душа кроз косовски подвиг венчала са не-беском правдом. У име целог народа честити Кнез се приволео Царству небеском. И ми смо, једном за свагда, изабрали небеску правду за народни идеал и постали њена драговољна жртва. Од тада, душом Српства постало је: страдати за небеску правду, и жртвовати се за њу. Косовски мученици, на челу са честитим Кнезом, својим светим мучеништвом повели су наш народ путем страдања за небеску правду. И водили га столећима кроз све буре и олује наше потресне историје.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДЕСИМИРОВЦУ И СМОТРА ХОРОВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕНа дан када Српска Православна Црква својим богослужбеним песмама и химнама прославља и празнује Светог пророка Јелисеја, Светог Методија Цариградског, на Петровске покладе, 27. 06. 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован началствовао је Светом Архијерејском Литургијом у порти храма Свете великомученице Недеље у Десимировцу.

Саслуживали су часни оци: протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј Срђан Тешић, протонамесник Гојко Марковић, протођакон Иван Гашић и ђакон Стеван Илић, а чтецирали су др Марко Петровић и ученик богословије Василије Тешић.

Патријарх Порфирије: Народ Ваљевске епархије је добио достојног наследника владике Милутина vladika isihije

- Реч Епископа треба да се темељи на вери у живог Бога. Ништа боље и ништа лакше, јер Епархија у коју долазите јесте Епархија вере, Епархија молитве и Епархија љубави, поручио Патријарх српски г. Порфирије новоустоличеном Епископу ваљевском г. Исихију.

ОСВЕЋЕЊЕ ПАРОХИЈСКОГ ДОМА И ПАЛИОНИЦЕ СВЕЋА У ВИШЕВЦУУ петак, 26. јуна 2021. године, када славимо Оданије Педесетнице и Свету мученицу Акилину, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Вишевцу, родном селу вожда Карађорђа.

Света Архијерејска Литургија је служена на платоу у порти храма посвећеном Светом Великомученику Георгију, а Преосвећени Владика Јован је прво освештао две новоподигнуте зграде: парохијски дом и палионицу свећа.

НАГРАДНО ПУТОВАЊЕ ЗА ЈАГОДИНСКЕ СРЕДЊОШКОЛЦЕСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског, Господина Јована, 25. јуна 2021. године, реализована је једнодневна студијска екскурзија у Нови Сад.

Ова екскурзија је наградно путовање фондације “Мића Градинг” и од ове школске године се додељује као награда “Љубодраг Јанковић Јале”, по знаменитом јагодинском сликару.

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС У МАНАСТИРУ ГРНЧАРИЦИУ петак, 25. јуна 2021. године, када се Црква молитвено сећа Преподобних Онуфрија Великог и Петра Атонског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог Николаја Мирликијског манастира Грнчарице.

Епископу су саслуживали: протојереј ставрофор Спасоје Јанковић, протојереји Драгиша Стојадинов, Братислав Пауновић и Душан Илић, као и јерођакони Василије (Старовлах) и Јован (Прокин).

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА ПОВОДОМ ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У СЕЛУ РАНИЛОВИЋДана 24. јуна 2021. године, на празник Светих апостола Вартоломеја и Варнаве, Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе у селу Раниловић.

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић Архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић Архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Драгомир Кеџић пензионисани парох буковички, протојереј-ставрофор Милисав Симић пензионисани парох орашачки, протођакон Иван Гашић, јерођакон Василије Старовлах и ђакон Александар Бабић.

ОСВЕЋЕЊЕ ЗЕМЉИШТА У ДРЛУПИПреосвећени владика је након одслужене литургије у селу Раниловић надомак Аранђеловца са свештенством архијерејског намесништва космајског осветио земљиште за цркву у селу Дрлупи.

Страна 1 од 4