Чланци поређани по датуму: петак, 13 април 2018

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БЕЉИНИ КОСМАЈСКОЈУ суботу, 14. априла 2018. године, када наша Црква молитвено прославља преподобну Марију Египћанку, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Литургију у храму Светог архангела Михаила, у Бељини. Епископу су саслуживали јеромонах Петар – старешина манастира Пиносава, архијерејски намесник космајски, протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, архијерејски намесник бељанички, протојереј-ставрофор Видо Милић, парох неменикућски, протонамесник Горан Лукић, протођакон Иван Гашић и ђакон Филип Јовановић.

Служење Литургије има свој основни циљ, сјединити нашу природу са вечном, божанском, и истргнути је из чељусти смрти и пропадања. Када се служење Литургије заврши у храму оно се непрекидно наставља у нашем приватном, пословном, породичном животу. А наставак Литургије ван храма се продужава нашим сведочанством да смо окусили и видели небоземно јединство у Христу Васкрслом. То литургијско сведочанство је на великом искушењу у нашем сусрету са „малом браћом“, друштвено одбаченим и маргинализованим људима, нашим хришћанима.

ЕПАРХИЈСКА СЛАВА ЖИВОНОСНИ ИСТОЧНИК – СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУСлављење Бога и Божијих угодника, јесте наш хришћански православни животни став, којим исповедамо веру своју у прави циљ и смисао нашег људског живота и овде на земљи и у вечности. Прослављање славе је, израз наше благодарности Богу за сва добра којима нас је обдарио и молитва Њему и Пресветој Богородици - да нас сачува од зла и да нас упути на прави пут у животу.

У храму Успења Пресвете Богородице, Саборни храм, у Крагујевцу, 13. априла 2018. год. свечано је прослављена Епархијска слава, Живоносни источник (Источни петак). Поводом Епархијске славе Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму на општу радост свештенства, и верног народа не само града Крагујевца, него и целе Епархије шумадијске.