Чланци поређани по датуму: понедељак, 13 април 2015

ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЉАК У БЕЛОШЕВЦУЕпископ шумадијски Г. Јован служио је 06. априла 2015. године на Велики Понедељак Свету Архијерејску Литургију у Храму Светог Кнеза Лазара у Белошевцу - Крагујевац.

Преосвећеном Владици су саслуживали архијерејски намесник крагујевачки протојереј – ставрофор мр Рајко Стефановић, архијерејски намесник лепенички протојереј - ставрофор Саво Арсенијевић, старешина Храма Светог Кнеза Лазара протојереј - ставрофор Милован Антонијевић, протонамесник Саша Огњановић и ђакон Немања Стојковић.

ВАСКРШЊА РАДИОНИЦА У БАТОЧИНИНа празник Благовести, а у сусрет најрадоснијем празнику Васкрсења Христовог, у Основној школи "Свети Сава", у Баточини, организована је радионица „Васкршње фарбање јаја“.

Васпитачице из Предшколске установе „Полетарац“, посетиле су нас са предшколцима, да би заједно обележили долазак радосног празника – Васкрса. Малишани су исцртавали најзанимљивије шаре на калупима јаја, унапред припремљеним од стране ученика наше школе. Временски услови нису дозволили реализацију активности у школском дворишту, али су се ђаци, полазници верске наставе и грађанског васпитања, својски потрудили да се и у учионици предшколци пријатно осећају. Радионица је реализована у сарадњи са наставницом грађанског васпитања, Анђелком Јанковић.

ПРОСЛАВА ВАСКРСА У КРАГУЈЕВЦУПо речима Светог Јована Златоустог: „Стигао нам је жељени и спаситељни празник, дан Васкрсења Господа Исуса Христа, дан разорења смрти, дан пораза ђаволовог. Данас су се људи помешали са анђелима, и они који имају тело приносе славословље заједно са бестелесним силама. Данас Господ наш, пошто постави знамење своје победе над смрћу, обрадова нас васкрсењем Својим, путем спасења. Радујмо се дакле сви и ликујмо“.

Уз појање васкршње стихире: „Воскресеније Твоје Христе Спасе“...и брујање звона Саборног храма, уз упаљене свеће, отпочело је свечано Васкршње јутрење, које је предводио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством саборног храма и мноштвом верног народа града Крагујевца.Велики благослов за вернике Епархије шумадијске јесте долазак Благодатног огња, који је ове године, са благословом Патријарха јерусалимског г. Теофила и Патријарха српског г. Иринеја, пренет из светог града Јерусалима у српску престоницу, а затим и у остале епархије наше цркве. Владика Јован је изнео пламен Огња мало пре поноћи, и поделио га са верним народом. Благодатни огањ су у Београду благословом Његовог Преосвештенства преузели свештеници саборног храма Срећко Зечевић и Рашко Стјепановић.

На Велику Среду, 8. априла, Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Литургију Пређеосвећених дарова у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протојереј ставрофор др Зоран Крстић, протојереј ставрофор Милан Борота, протојереј ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј Драган Брашанац - старешина храма, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Небојша Поповић.