Чланци поређани по датуму: уторак, 15 октобар 2013

ПРВА СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ЈАГОДИНСКОМ ХРАМУ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ“Ево дана који створи Господ, радујте се и веселите се у њему!”

У понедељак, 14. октобра, на празник када наша Мајка Црква прославља празник Покрова Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Епархије жичке Г. Јован служио је прву Свету Литургију у храму посвећеном овом празнику у Јагодини. Владики су саслуживали јагодински свештеници на челу са намесником беличким протојерејем Небојшом Младеновићем, и архимандритом Евтимијем, игуманом манастира Јошанице. У овом молитвеном сабрању, учествовао је велики број верног народа нашег града, као и велики број деце која похађају ОШ “Рада Миљковић” у Јагодини, а који су са својим вероучитељем, директором, наставницима и учитељима, организовано дошли.

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ОСВЕТИО ХРАМ СВЕТОГ ЛАЗАРА КОСОВСКОГ НА БРДУ ЉУБИЋУ ИЗНАД ЧАЧКАУ недељу 13. октобра 2013. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и Чувар трона Епархије жичке Господин Јован саслуживао је Његовој Светости Патријарху српском Господину Иринеју на Светој Литургији у храму Светог великомученика Лазара косовског и свих српских мученика на брду Љубићу изнад Чачка. Литургији је предходило освећење новоподигнутог храма. Чину освећења присуствовао је велики број верника, нарочито деце, из Чачка, Београда, Новог Сада, Батајнице, Бања Луке и Срема, који су са радошћу дошли да дочекају свог Патријарха и епископе Јована и Теодосија.

ОСВЕЋЕН ХРАМ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ НА ЗЛАТИБОРУУ суботу 12. октобра 2013. године, на дан Светог Киријака Отшелника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и Администратор Епархије жичке Г. Јован, освештао је новоподигнути храм Светог Преображења Господњег на Златибору, a саслуживало је више од двадесет свештеника и шест ђакона.

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У КОВАЧЕВЦУУ четвртак, 10. октобра 2013. године, када наша Света Црква молитвено прославља Светог мученика Калистрата, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном Преносу моштију Светог оца Николаја у Ковачевцу код Младеновца.

УПОКОЈИО СЕ У ГОСПОДУ ПРОТОЈЕРЕЈ- СТАВРОФОР МИЛЕНКО ДИДИЋ“Ја сам васкрсење и живот, који верује у мене ако и умре, живеће.
И сваки који живи и верује у мене неће умрети вавјек”. (Јн 11, 25-26)

У понедељак 7. октобра 2013. године, на дан св. првомученице Текле и великих српских светитеља: преподобног Симона монаха, св. краља Владислава и преподобног Давида српског, у раним јутарњим часовима, упокојио се у Господу служитељ Божији протојереј- ставрофор Миленко Дидић, пензионисани парох сопотски.