СЛАВА ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРААДИМА ПДФ Штампа Ел. пошта

СЛАВА ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У ВИНОГРААДИМАХрам Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради окупио је више стотина верника на дан своје славе, у суботу, 27. октобра 2018. године. Литургијским сабрањем началствовао је протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, а саслуживали су: протојереј – ставрофор Радомир Ракић, протојереј – ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј Јадран Димовић, протонамесник Александар Јовановић, као и ђакони Александар Ђорђевић и Урош Костић.

Након прочитаног Јеванђеља, отац Зоран је у својој беседи истакао болести модерног доба као суштински проблем који треба решавати:

“Стиче се утисак да се бавимо површним стварима, а не видимо суштинске ствари; видимо појединачно свако дрво, а не видимо шуму. Вековима смо истицали да је православље саборно, а данас смо сведоци да можемо да изгубимо саборност и јединство Цркве које је наша главна одлика. Такви пропусти дешавају се и у нашим животима будући да нам промичу битне ствари док се бавимо периферним. Да бисмо могли да чинимо праве хришћанске кораке, у себи морамо развијати осећај захвалности. Благодарност је основна хришћанска особина. Сама Евхаристија не представља ништа друго него изражавање благодарности. Због чега да благодаримо, питање је које постављају они са којима нешто није у реду. Депресија, као водећа болсет блиске будућности, јесте болест губљења смисла, болест у којој човек испољава незадовољство ближњима, околином, животним околностима. Лоше животне околности нису изговор јер су се и наши преци сретали са њима. Проблем може бити у томе како ми прихватамо животне околности. Давање смисла животу јесте суштина наше вере. Бог има план и са нама као појединцима, и са читавим човечанством, као и са целокупном творевином. Прихватање те чињенице јесте наш први корак, док други наш корак представља наш пристанак да учествујемо у остваривању тог плана. Дакле, све нам је узалуд ако не благодаримо. Житија светитеља представљају ризнице благодарности Богу, док последње речи многих светитеља јесу речи благодарења. Непрестано се показује да оно што нам се чини да знамо пречесто заборављамо”, нагласио је отац Зоран који је на крају своје беседе пожелео срећну славу свештенству, домаћину и свим парохијанима овог светог храма.

Беседа протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, ректора Богословије “Светог Јована Златоуста”

Након свршетка свете Литургије вршен је опход око храма као и чин резања славског колача. Трпезу љубави за све присутне вернике приредио је домаћин славе господин Миомир Брковић са члановима своје породице.

Урош Костић, ђакон

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,