ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ШУМАРИЦЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ШУМАРИЦЕ Дана 21. октобра 2018. године, када света Црква прославља преподобну Пелагију и преподобну Таису, када се сећа светих Отаца Седмог Васељенског Сабора и жртве Новомученика Крагујевачких у цркви Светог великомученика Георгија у насељу Шумарице, верни народ се сада већ традиционално сакупио у огромном броју да прослави свога Творца и измоли од Њега телесно и духовно здравље кроз Свету Тајну Јелеосвећења. Сећајући се речи апостола, црквене старешине су се сакупиле и читајући молитве помазивале уљем у име Господње. Кроз поредак Свете Тајне опоменули смо се укрепљујућих речи Јеванђеља, те вечне Истине којом сваки честити хришћанин тежи да живи!

Подсећале су нас да сви они који су болни не треба да очајавају нити да тугују, него са радошћу и вером у силу Христову завапе као Хананејка, показујући своју чврсту и непоколебљиву веру и несравњиво смирење, а исцеливши се да не греше више, већ као ташта Петрова устану и служе Њему! Опоменули смо се још и речи Христових да љубимо једни друге, да се спасавамо једни кроз друге поучавајући нас о јединству цркве.

О битности љубави за ближњега сведочи и апостол који онога који нема љубави према ближњему, ма са колико ревности чинио подвиг, ма каква дела савршавао, да је уистину само “звоно које звечи и кимвал који јечи”. Јер све што чинимо, ако чинимо без љубави ништа нам не користи! Наша жртва пред Васкрслим Господом јесте наша љубав за ближњега као за себе самога, јер се таквим жртвама угађа Богу и она ће се као најмириснији тамјан принети Творцу!

Страхиња Вуксановић, апсолвент права

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,