ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ЛАПОВА СВЕТИЊАМА БРАНИЧЕВСКЕ ЕПАРХИЈЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ЛАПОВА СВЕТИЊАМА БРАНИЧЕВСКЕ ЕПАРХИЈЕ Црквена општина лаповска, уз благослов Епископа шумадијског Господина Јована и у сарадњи са поклоничком агенцијом Епархије шумадијске, годинама заредом организује поклоничка путовања у српске манастире и светиње.

Ове јесени за поклоничко путовање одређен је 7. октобар, дан када славимо свету првомученицу Теклу, преподобног Симона монаха, светог краља Владислава и преподобног Давида Српског. Одредиште путовања били су прелепи манастири североисточне Србије, односно браничевске Епархије. Међу ходочасницима био је и скоро цео састав црквеног хора Свети Јован Дамаскин, који при храму Свете Параскеве постоји дуже од годину и на чијем челу је диригенткиња Дејана Банковић. Вођа пута био је протонамесник Горан Живковић.

Први манастир који су ходочасници Лапова посетили био је Тумане. У њему су верници присуствовали светој Литургији, при чему се већина и причестила. Након обиласка испоснице Светог Зосима Туманског аутобус пун путника обрео се у манастиру Витовница у коме је сахрањен познати отац Тадеј који је ту провео већину свог монашког живота. Ходочасници Лапова помолили су се Богу у манастирском храму, а затим су сишли до извора који се налази у близини манастира. Вода овог извора је веома лековита, а посебно помаже код очних болести, те су верници напунили своје флаше и понели са собом овај велики благослов. Путовање је даље настављено обиласком велике светиње, задужбине кнеза Лазара, манастира Горњак. У том прелепом манастиру игуманија Вероника одржала је присутнима предавање о историјату ове светиње и истакавши главне детаље. Путовање се наставило посетом манастиру Свете Тројице познатијем као Ждрело. Из свих манастира лаповски ходочасници понели су дивне и незаборавне успомене и молитвено расположење.

Око 19 часова аутобус, са духовно богатијим ходочасницима, се вратио у Лапово чиме је завршено ово дивно поклоничко путовање.

протонамесник Горан Живковић

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,