СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС У МАНАСТИРУ ДРАЧИ ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС У МАНАСТИРУ ДРАЧИПоводом годишњице од упокојења монахиње Марте и полугодишњице од упокојења монахиње Магдалине, у суботу, 8. септембра 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију и парастос у манастиру Драчи. Епископу су саслуживали: протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј – ставрофор Зарије Божовић, протојереј – ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј – ставрофор Живота Марковић, јеромонах Мардарије, јереј Ненад Милојевић, протођакон Иван Гашић, чтец Марко Нешић и чтец Марко Петровић.

Беседећи након прочитаног Зачала из Јеванђеља, Владика Јован поучио је народ о томе шта човека чека кад чини добро, а шта када чини зло. “Добро и зло имају несагледиве размере јер су и једно и друго вечни. Када човек чини зло он ће у вечном злу живети, а онај човек који чини добро живеће у блаженству и у сарадњи са Богом и светима, а та сарадња почиње овде и сада. Пакао представља гоњење од стране сопствене савести, мучење и прекоревање оних који нису себе учили у Цркви, који се нису учили послушности. Савест јесте неподмитљиви судија. На Суд Божији ћемо изаћи “изврнути изнутра”, како кажу свети оци. Сви они почев од Адама па до Суда Божијег устаће и стаће пред Господа. Они људи који чине зло а не покају се заиста насељавају пакао, а они који чине добро и живе Богом они насељавају рај. “Добро и зло су већи од овога света јер се и добро и зло корене у вечности”, истакао је Преосвећени Владика Јован цитиравши поуку једног светог оца који је рекао: “И најмање твоје добро човече, већ се види из оних светова, а исто тако и твоје најмање зло види се из оних светова. И најмање твоје добро један делић твоје душе населиће у рај, а и најмање твоје зло одвући ће твоју душу у пакао”.

Човек не припада земљи већ оним световима, јер преко земље човек само прелази и преко ње одлази у оне светове – светове светих. Земља је као одскочна планета са које човек или ускаче у рај или ускаче у пакао. За нас је важно да у невољама одржимо веру јер се кроз веру у нас усељава сила Божија која нам помаже да победимо гордост”, закључио је Епископ Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Свим верујућим људима познато је да је молитва побожни разговор човека и Бога. Лепота православља између осталог огледа се и у томе што се у току свете Литургије на дискосу налази читав православни свет – Црква Божија, заједница оних који саслужују у овоземаљском животу и оних који су се из њега преселили у вечност. Црква се, дакле, молитвено стара и о упокојеним слугама Божијим, а ми када се молимо за своје покојнике онда их уједно и штитимо од заборава. “Молећи се за наше ближње који су се упокојили ми полажемо веру и наду у Бога да ће их уселити у Царство Небеско. Када се молимо за њих ми умилостивљавамо Бога”, поручио је Владика Јован након чега је одслужио парастос за покој душа монахиња Магдалине и Марте.

По одслуженом парастосу Владика је осветио надгробне крстове који сведоче о крстоносним животима које су ове благочестиве душе принеле Господу.

Урош Костић, ђакон

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,