ЧЕТВРТАК ПЕТНАЕСТИ ПО ДУХОВИМА У СТАРОЈ ЦРКВИ ПДФ Штампа Ел. пошта

ЧЕТВРТАК ПЕТНАЕСТИ ПО ДУХОВИМА У СТАРОЈ ЦРКВИУ четвртак 06. септембара 2018. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога Светога храма.

Владика Јован је подсетио на речи Св. ап. Павла који нам говори какво је било човечанство пре доласка Господа Исуса Христа, тј. да пре доласка вере бесмо затворени и чувани за веру која долази. Закон Божији је светлошћу својом осијавао народ који је био у тами, њихову грешност, док су људи све више чезнули за Месијом који ће их избавити из тамнице греха. Грех затамњује ум човека и отуђује људе од Бога и других људи. За њих настаје духовна тама. Када дође светлост Христова, долази до преображаја. Вера нам открива Бога и помаже да Га сазнамо. Господ нам отвара спознање вере, да не би смо остали приземни. Зато се душа храни врлинама, Причешћем, Светим Тајнама… тако душа расте, узраста уз Бога и постаје жива, јер је створена за вечност. Божанска блага су откривена човеку за вечност и таква блага човек сам својим умом не може да спозна, јер је то могуће само онима који верују.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Будући да је остало још мање од месец дана до прославе којом ће бити обележено 200 година Старе Цркве у Крагујевцу, којој ће присуствовати Патријарх Српски Г. Иринеј и више Архијереја наше Свете Цркве, Владика Јован је прегледао фрескописачке радове који су при самом крају извођења у Старој Цркви, те је уједно ово једна од последњих прилика за све оне који својим прилозима желе да се прикључе овој јединственој прослави која ће бити одржана 02. октобра 2018. године.

протођакон Мирослав Василијевић

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,