ВЕРА, РОДОЉУБЉЕ, НАУКА МИХАЈЛА ПУПИНА ПДФ Штампа Ел. пошта

ВЕРА, РОДОЉУБЉЕ, НАУКА МИХАЈЛА ПУПИНАПоред многих духовних светковина у многим православним светињама у славу Бога Тројичног, овде у Крагујевцу у првопрестолном граду слободне Србије, благословом првојерарха Епархије шумадијске Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, братство Саборног храма, уз свесрдну помоћ “Секретаријата за односе са црквама и верским заједницама”, организовало је девете по реду, Великогоспојинске духовне свечаности.

У недељу 2. септембра 2018. год. у препуној сали Епархијског центра, поводом Госпојинских свечаности, одржано је предавање под називом: “Вера, родољубље, наука Михајла Пупина”, предавање је одржала госпођа Александра Нинковић – Ташић, чудесни и занесени заљубљеник у личност и дело нашег великог кућића и кореника овог национа, великог Михајла од рода Пупина. Водитељ програма је био професор др Часлав Николић, који нас је заједно са Александром Нинковић – Ташић, провео кроз чудесну причу о великом научнику.

Михајло Пупин не само да се бавио науком и спознајом људском, него је у својој личности спојио и веру и родољубље, он је био дубоко верујући човек, задојен правом хришћанском вером захваљујући мајци Олимпијади, и велики родољуб, волео је Србију и Српство, али без шовинизма и крутог национализма. Михајло Пупин је био велики Светосавац, Светосавље је за њега била философија живота, а Светосавље је управо спој вере и родољубља.

Говорећи о генијалном научнику и проналазачу, госпођа Александра је рекла: “Да ни он ни Никола Тесла не би постигли ништа у животу да као дечаци нису били загледани у вечно, звездано небо над собом”.

Даље у разговору Александра је изнела податак да је Михајло Пупин свесрдно помогао Светог Мардарија Ускоковића, Епископа америчко – канадског, док је зидао храм Светог Саве у Либертивилу, Пупин је прилогом од 30.000 $, помогао градњу храма.

Затим је истакла да је Пупин доделио око 20.000 стипендија.

Српску државу и српску војску у Првом светском рату је помагао великим новцем, и познато је да је захваљујући њему у српску војску дошло 20.000 добровољаца.

До краја предавања Александра је изнела много других чудесних података о овом великом умнику из рода Пупина.

Закључујући своје излагање госпођа Александра је из самога наслова овог предавања: “Вера, родољубље, наука Михајла Пупина”, истакла да је вера у Бога у Михајлу Пупину развила родољубље, а једно и друго утицало да Пупин постане велики прегалац на пољу науке.

Протојереј Срећко Зечевић

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,