СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ВИНОГРАДИ ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ВИНОГРАДИУ петак 25. маја 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакон Милутин Гашевић.

Епископ нам у беседи говори да је у суштини итинита светлост једино Бог. Најсјајнија светлост је љубав. У Светом Јеванђељу је константовано да је Бог љубав из чега проистиче да је љубав најсјајнија од свих врлина. Христос је свелост свету, што се види из Његовог обраћања ученицима. Исус им опет рече, говорећи: “Ја сам светлост свету; ко иде за мном неће ходити у тами, него ће имати светлост живота” (Јн. 8:12). Епископ нас саветује да признамо своје грехе и молимо опроштај како бисмо видели светлост која претходи неутољеној тежњи сваког православног хришћанина-сијајућем при мраку. Епископ наглашава да божанска светлост превазилази сва сазнања за којима се трага. Не постоји људско чуло које на њу не реагује. Човек постепено прилази светлости стим што прво уочава танану светлост која га доводи до снажне светлости. Свети Симеон Солунски је упозоравао, човек који није у стању да сада и овде; у времену у којем живи и ради, види СВЕТЛОСТ неће је засигурно видети ни у будућности.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Епископ нас на крају позива да се искрено молимо и усавршавамо у врлини како би животом по Богу и у Богу били чувари истинске Светлости која нас озарује и храни у животу.

Ђакон Милутин Гашевић

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,