ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ПАРОХИЈЕ ВРЕОЧКЕ СВЕТИЊАМА БРАНИЧЕВСКЕ, КРУШЕВАЧКЕ, НИШКЕ И ШУМАДИЈСКЕ ЕПАРХИЈЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ПАРОХИЈЕ ВРЕОЧКЕ СВЕТИЊАМА БРАНИЧЕВСКЕ, КРУШЕВАЧКЕ, НИШКЕ И ШУМАДИЈСКЕ ЕПАРХИЈЕУ Недељу слепога, 13. маја 2018. године, када наша Света Црква прославља светог апостола Јакова Заведејевог, а са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, верници парохије вреочке из Вреоца кренули су на прво овогодишње поклоничко путовање које је организовано ове године посетом Светињама Епархија Браничевске, Крушевачке, Нишке и Шумадијске предвођени протојерејем Радивојем Стојадиновићем.

Верни народ из Вреоца, њих 67-оро, на пут су кренули у раним јутарњим сатима преко Аранђеловца и Тополе ка манастиру Лешије. Доласком пред манастирски комплекс пред нама се указао величанствени храм Покрова Пресвете Богородице окружен прелепим манастирским конацима и дивно уређеном манастирском портом. После одслужене Свете Литургије заједно са сетринством манастира и осталим поклоницима који су тај дан посетили ову светињу учествовали смо у свечаној литији око записа који се налазе у порти. Након упознавања са историјатом манастира и кратког предаха пут смо наставили ка манастиру Свете Петке у селу Извор где смо обишли ово свето место упознавши се са предивном историјом ове светиње као и са великом жртвом сестринства које деценијама брине о особама ометеним у развоју које се налазе у болници која је у склопу манастирског комплекса. У духовној радости наставили смо наше поклоничко путовање у манастир Покрова Пресвете Богородице у Ђунису. Уласком у ову велику светињу а дочекани са радошћу сестринства упознали смо се са настанком ове светиње која код нашег народа заузима велико поштовање. Трудом и љубављу сестринства припремљено је послужење за све ходочаснике. У поподневним часовима преко Крушевца пут је настављен ка манастиру Светог Луке у селу Бошњане. Прошавши манастирску капију са топлином и истинском љубављу дочекани смо од архимандрита оца Алексеја који је пожртвовано и сликовито описао васкрснуће ове светиње. Топле речи оца Алексеја урезале су се у срца свих нас изазивајући у нама велику духовну радост. Како се дан приближавао крају путовње смо наставили преко Крагујевца и Светиње ка манастиру Брезовац где су се верници први пут сусрели са овом светињом која сада доживљава како духовни тако и градитељски процват. Након обиласка манастира отац Јоаникије уприличио је послужење за све присутне.

Препуни утисака и опчињени лепотама наших светиња с Божијим благословом уследио је повратак у Вреоце у које смо стигли у вечерњим сатима испуњени духовном радошћу коју смо тај дан доживели.

протојереј Радивоје Стојадиновић

 

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,