ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ПАРОХИЈЕ ВРЕОЧКЕ СВЕТИЊАМА БРАНИЧЕВСКЕ, КРУШЕВАЧКЕ, НИШКЕ И ШУМАДИЈСКЕ ЕПАРХИЈЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ПАРОХИЈЕ ВРЕОЧКЕ СВЕТИЊАМА БРАНИЧЕВСКЕ, КРУШЕВАЧКЕ, НИШКЕ И ШУМАДИЈСКЕ ЕПАРХИЈЕУ Недељу слепога, 13. маја 2018. године, када наша Света Црква прославља светог апостола Јакова Заведејевог, а са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, верници парохије вреочке из Вреоца кренули су на прво овогодишње поклоничко путовање које је организовано ове године посетом Светињама Епархија Браничевске, Крушевачке, Нишке и Шумадијске предвођени протојерејем Радивојем Стојадиновићем.

Верни народ из Вреоца, њих 67-оро, на пут су кренули у раним јутарњим сатима преко Аранђеловца и Тополе ка манастиру Лешије. Доласком пред манастирски комплекс пред нама се указао величанствени храм Покрова Пресвете Богородице окружен прелепим манастирским конацима и дивно уређеном манастирском портом. После одслужене Свете Литургије заједно са сетринством манастира и осталим поклоницима који су тај дан посетили ову светињу учествовали смо у свечаној литији око записа који се налазе у порти. Након упознавања са историјатом манастира и кратког предаха пут смо наставили ка манастиру Свете Петке у селу Извор где смо обишли ово свето место упознавши се са предивном историјом ове светиње као и са великом жртвом сестринства које деценијама брине о особама ометеним у развоју које се налазе у болници која је у склопу манастирског комплекса. У духовној радости наставили смо наше поклоничко путовање у манастир Покрова Пресвете Богородице у Ђунису. Уласком у ову велику светињу а дочекани са радошћу сестринства упознали смо се са настанком ове светиње која код нашег народа заузима велико поштовање. Трудом и љубављу сестринства припремљено је послужење за све ходочаснике. У поподневним часовима преко Крушевца пут је настављен ка манастиру Светог Луке у селу Бошњане. Прошавши манастирску капију са топлином и истинском љубављу дочекани смо од архимандрита оца Алексеја који је пожртвовано и сликовито описао васкрснуће ове светиње. Топле речи оца Алексеја урезале су се у срца свих нас изазивајући у нама велику духовну радост. Како се дан приближавао крају путовње смо наставили преко Крагујевца и Светиње ка манастиру Брезовац где су се верници први пут сусрели са овом светињом која сада доживљава како духовни тако и градитељски процват. Након обиласка манастира отац Јоаникије уприличио је послужење за све присутне.

Препуни утисака и опчињени лепотама наших светиња с Божијим благословом уследио је повратак у Вреоце у које смо стигли у вечерњим сатима испуњени духовном радошћу коју смо тај дан доживели.

протојереј Радивоје Стојадиновић

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,