ЛИТУРГИЈA ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У ХРАМУ СВЕТОГ ЦАРА ЛАЗАРА У БЕЛОШЕВЦУ ПДФ Штампа Ел. пошта

ЛИТУРГИЈA ПРЕЂЕОСВЕЋЕНИХ ДАРОВА У ХРАМУ СВЕТОГ ЦАРА ЛАЗАРА У БЕЛОШЕВЦУУ понедељак 02. априла - Велики Понедељак, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Литургију Пређеосвећених дарова у храму Светог цара Лазара у Белошевцу, уз саслужење ректора крагујевачке богословије протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, протојереја-ставрофора Милована Антонијевића, протојереја-ставрофора Животе Марковића, протонамесника Дејана Петровића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Немање Стојковића.

У богонадахнутој беседи владика Јован је између осталог рекао да се налазимо у последњој недељи поста која се зове Велика или Страсна из разлога што нам она у овим данима кроз богослужење приказује страдање Господа Исуса Христа. Последња Велика недеља поста која се издваја и по начину живљења хришћанскога, а и начину поста она нас издваја да би још дубље ушли у себе и још више и искреније почели да се молимо, како би нам Господ открио управо ту свету тајну Његовог страдања, како би нам Господ открио љубав због кога Он и због чега страда, и како би нам показао да све што је поднео, поднео у стрпљењу да би нам показао да је наш пут страдални, али да тај пут води ка савршенству, ка спасењу. И у овај велики понедељак почињемо кроз црквене песме и богослужења да пратимо Христа кроз Његово страдање које је Он поднео ради нас и нашег спасења.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На Литургији су у великом броју присуствовали ученици О.Ш. “Вук Стефановић Караџић” и “Драгиша Луковић - Шпанац” са својом вероучитељима, који су узели учешћа у Светој Литургији и приступили Светом причешћу у великом броју.

ђакон Немања Стојковић

 

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,