ЛИТУРГИЈА НА ПРАЗНИК ЦВЕТИ У ВУЧКОВИЦИ ПДФ Штампа Ел. пошта

ЛИТУРГИЈА НА ПРАЗНИК ЦВЕТИ У ВУЧКОВИЦИУ недељу 1. априла 2018. године верни народ села Вучковице се окупио на литургијском сабрању у својој цркви покрова Пресвете Богородице. Литургију је служио јереј Владимир Благојевић, а саслуживали су му јереј Владан Вуковић и протојереј Митар Ђурић. У сабрању су активно учествовала деца свештеника и деца из оближње школе. Сва деца су појала и причестила се Истинитим Телом и Крвљу Господњим.

Отац Владан је у својој проповеди говорио о радости празника који је установљен у успомену на последњи, царски и свечани улазак Господа Исуса Христа у свети град Јерусалим, јашући на магарету, седам дана пре страдања. Он је и подсетио да ми данас имамо један део Литургије који је символ овог тренутка, а то је Велики вход, то јест преношење Часних Дарова са жртвеника на Свети Престо, ради освећења и претварања у Тело и Крв Христову. Зато, за време Великог входа, гледајући преношење Часних Дарова, са највећом побожношћу и поштовањем приклањамо главе, као да мимо нас пролази сам Господ наш Исус Христос, идући на муке и страдања, ради нас и наших грехова. Постављање часних дарова на Свети Престо представља распеће Христово, затим скидање тела са крста и полагање у гроб.

Осана Сину Давидовом! Благословен који иде у име Господње, цар Израиљев!

вероучитељ Горан Јовановић

 

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ДВА ВЕКА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

IX ГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,