СВЕТА ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУ ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУУ среду, 29. новембра, када наша Света Православна Црква прославља Светог апостола и јеванђелисту Матеја, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог цара Лазара у Белошевцу.

Преосвећеном Владици су саслуживали ректор крагујевачке Богословије протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, архијерејски намесници крагујевачки и лепенички протојереји-ставрофори мр Рајко Стефановић и Саво Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј-ставрофор Љубомир Радић, протођакон Иван Гашић и ђакон Немања Стојковић.

На Литургији је беседио ректор др Зоран Крстић између осталог рекавши да сваки пут када се приближимо или уђемо у пост постављају се иста питања: Шта је пост, због чега постимо, зашто треба да постимо и генерално какав је смисао поста. Пост има више димензија и можемо му прићи са различитих страна, али оно што ми свештеници најчешће чујемо и на шта најчешће трошимо своје речи и мисли јесте онај најнижи слој поста, другим речима начин исхране. Али и само уздржавање од хране јесте подвиг и јесте покајање, јер свакако је нераскидиво пост везан за покајање. Јасно је да без хране и воде не можемо, али да ли човек живи само од хране. Док виши слој поста јесте када постимо да би смо ослободили себе за љубав према Господу.

Беседа протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, ректора Богословије "Светог Јована Златоуста"

Ђакон Немања Стојковић

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,