БОГ ДАЈЕ СНАГЕ КАДА ХОЋЕМО ДА ОСТВАРИМО ВРЛИНУ ПДФ Штампа Ел. пошта

БОГ ДАЈЕ СНАГЕ КАДА ХОЋЕМО ДА ОСТВАРИМО ВРЛИНУУ понедељак, 20. новембра 2017. године, на дан празновања света 33 мученика која су пострадала у Мелитини, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Јован служио је Свету архијерејску Литургију у крагујевачком насељу Аеродром у храму Светог Саве.

У својој беседи владика Јован говорио је о блаженствима, која је прочитао ђакон из јеванђеља по Луки. Свако блаженство говори о по једној врлини коју требамо да стичемо трудом и понекад насиљем над својим лењим Ја. Егоизам који нас одваја од таквог Пута који води у Живот наноси нам бол и мучи нас. Но, то не значи да требамо остати без врлина и у лењости и духа и тела, већ морамо стремити ка позитивним вредностима у сопственом животу. Међутим, како свака борба доноси и бол проистечен из такве ситуације, бол може духовно помоћи човеку, и може представљати полазиште ка новом стваралачком току, полазиште ка Христу Богочовеку. Заиста, осећање жеље за врлинским животом, је производ стања које одговара боголикој природи човека, и то човека тера да боље поразмисли о и себи и о својим односима са Богом и људима.

Учешћем у Трпези Господњој, као једином суштинском односу, којим нас Господ призива, ми се ослобађамо од ове овдашње присутне несталности, (смрти, самоће...) у овом привременом обиталишту и покушавамо да усходимо ка врлинском животу, а то је наш Свеблаги Господ који нас никада не оставља.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Овом поруком нас је еписпоп шумадијски Јован подсетио и подсећа на непрестану будност наше савести као хришћанина данас у савременом свету.

Јереј Немања Младеновић

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,