СЛАВА ПОСКУРИЧКО ШЉИВОВАЧКОГ ХРАМА ПДФ Штампа Ел. пошта

СЛАВА ПОСКУРИЧКО ШЉИВОВАЧКОГ ХРАМАПетак, 6. октобар 2017. године, дан када наша Црква прославља Зачеће Светог Јована Претече Господњег, а уједно и наша парохија своју храмовну славу, остаће упамћен у срцима свих нас који смо били присутни као један од најсвечанијих и најлепших догађаја у нашој цркви јер га је својим доласком и својим молитвама увеличао и улепшао наш Владика Јован.

Света Архијерејска Литургија отпочела је у 9 часова, а Епископу Јовану саслуживали су протојереј - ставрофор Милан Борота, протојереј Драган Брашанац, протонамесник Дејан Петровић, протонамесник Срђан Тешић, док су на прозбе одговарали ученици Богословије Светог Јована Златоустог из Крагујевца као и присутни народ у цркви, на челу са децом из оближње школе „Свети Сава“ и свештеницима протојерејом Миланом Томићем и јерејом Гојком Марковићем.

Епископ се након прочитаног Јеванђеља обратио народу рекавши између осталог да пророштва Светог Јована надилазе сва пророштва јер је он објавио долазак Сина Божијег. Зато је он и назван светиљком јутарње звезде која претходи Сунцу Правде, а то је наш Господ Исус Христос. Он је своју мисију још у утроби матере добио, да ће бити онај који треба да припреми пут за долазак Господа Христа. Зато ми, овога дана, и прослављамо милост, прослављамо чудо и мудрост Божју, милост према његовим родитељима, праведним Захарију и Јелисавети. Они који су у младости својој чекали да добију дете, али га нису добили. Не долази човек Захарију и Јелисавети да каже да ће они родити дете у старости, него Анђео долази и тада им каже још да ће он бити велики пред Господом и да ће се испунити Духом Светим још у утроби матере своје и да ће многе синове Израиљеве обратити Богу свом. Свети Јован и тада и сада обраћа људе Богу, његовим животом у Богу и животом по Богу и громком његовом првом проповеди у којој каже „Покајте се, јер се приближило Царство Небеско“. Јер без покајања нам нема Царства Божјег. Зато у нама треба стално да одзвањају ове речи Светог Јована које ће нас позивати да будемо бољи, да се истински покајемо и свакодневно поправљамо.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије, домаћини славе, чланови Културно-уметничког друштва „Младост“ из Шљивовца, преломили су славски колач са Владиком Јованом, а славље је настављено Трпезом љубави на којој смо између осталог добили и пар савета од Епископа о даљој изградњи и уређењу ове наше лепе црквице. Велика духовна радост владала се свуда око нас.

јереј Милан Петровић

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,