ХРИШЋАНИН НИЈЕ НИШТА ДРУГО ВЕЋ СВЕТЛОСТ ЗАПАЉЕНЕ СВЕЋЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

ХРИШЋАНИН НИЈЕ НИШТА ДРУГО ВЕЋ СВЕТЛОСТ ЗАПАЉЕНЕ СВЕЋЕУ трећи четвртак по Духовима, 22. јуна 2017. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење протојереја – ставрофора Сава Арсенијевића и јереја Дејана Марковића.

Беседећи на 37. зачало Јеванђеља од Матеја, Владика је назначио речи Христове упућене ученицима да су они светлост свету, те да се не може град сакрити кад на гори стоји, као оне речи које су уједно упућене као поука свим хришћанима свих времена и значи да други људи треба пре свега да виде наша добра дела. Јер хришћанин није ништа друго већ светлост упаљене свеће, који је Господ Исус Христос запалио у нама онда када смо крштени. Ми смо они који треба да сведоче; тамо где је Христос, тамо нема таме, тамо где је Христос, тамо нема патње и свим животним приликама и неприликама. Човек је без Христа као отпали лист кога ветар носи куда хоће. Греси људски су као ветар који хоће да угаси тај пламен. Зато морамо да сведочимо Истину Сина Божијег, изречену у Јеванђељу, које треба да читамо са побожношћу и страхом Божијим. Онда нећемо бити узрок мрака, већ светлости. Тада ћемо моћи да кажемо да је свет у мраку јер је одбацио Христа. Зато почнимо од нас самих и у нама самима најпре изградимо рај, била је поука Владике Јована.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

протођакон Мирослав Василијевић


 

ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ПОЧИЊЕ ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,