ЛИТУРГИЈА У СТАРОЈ ЦРКВИ ПДФ Штампа Ел. пошта

ЛИТУРГИЈА У СТАРОЈ ЦРКВИУ други четвртак по Духовима 15. јуна 2017. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је у храму Свете Тројице у Крагујевцу Свету Литургију где су саслуживали протојереј Милић Марковић, јереј Владан Костадиновић и гост из манастира Грегоријата са Свете Горе јерођакон Силуан (Поповић), те парохијски ђакон Мирослав Василијевић.

Беседећи на 27. зачало Јеванђеља од Матеја, Владика Јован је поучавао о стишавању морске буре од стране Господа Исуса Христа, као о једном од много чуда које је учинио. Тиме Господ показује власт над стихијама и силама природе, па се онда логично намеће питање: ако и природа разуме и слуша Бога, како човек слуша и разуме ако је позван да се усавршава у Богу, да верује и разумно живи. Зато човеков разум треба да буде облагодаћен Духом Светим. Бог нас је раздвојио од безсловесних бића и створио нас разумним. Запрепашћујуће је колико човек може ниско духовно да падне, да буде испод безсловесних бића. У Јеванђелској причи Господ допушта буру на мору да би смо се уверили у силу и моћ Божију и оснажили своју веру. Зато каже апостолима: „…зашто сте страшљиви маловерни?“(Мт8, 26) Бура мора је у њима побудила духовну буру. Наредивши мору да се умири, Господ Исус Христос је позвао апостоле да се стишају, умире и утврде у вери. Бог нам се не намеће насилно већ нам се нуди јер имамо разум. Зато наше спасење почиње облаготворењем наше мисли о Богу која види у добра дела.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

протођакон Мирослав Василијевић


 

ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ПОЧИЊЕ ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,