ЛИТУРГИЈСКИ ПОЧЕТАК АПОСТОЛСКОГ ПОСТА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

ЛИТУРГИЈСКИ ПОЧЕТАК АПОСТОЛСКОГ ПОСТА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован началствовао је Светом Евхаристијом у храму светог Саве 12. јуна 2017. године. Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, јереј Иван Антонијевић и ђакон Милош Ђурић.

Током Литургије владика Јован се обратио пригодном беседом свештенству и народу аеродромског храма у којој се осврнуо на прочитано Јеванђеље по Матеју у коме нас Господ позива да најпре иштемо Царство Божије и правду Његову. У беседи је наглашено да је Господ Исус Христос свестан да смо ми људи и душа и тело, и Христос не тражи од нас да се у потпуности одрекнемо хране која је неопходна нашем телу, већ нас Господ саветује и учи да не стављамо материјално и пролазно изнад свега. Изнад свега човек треба да стави душу и Бога, да њих учини својим центром а материјлне ствари учини периферијом свог битисања. Ставити душу и Бога на прво место значи најпре молити Царство Божије и правду Његову, јер су ове две ствари испуњење Божијег Домостроја. Онда када се окренемо Богу и почнемо ходити Његовим путевима, тада ће нам се дати и довољно овоземаљских блага, која свој прави смисао имају једино ако их унесемо у заједницу са Богом и ако нам не штете на путу спасења.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,