ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА СВ. МАРКО У ВУЧИЋУ ПДФ Штампа Ел. пошта

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА СВ. МАРКО У ВУЧИЋУХрамовна слава је сама по себи величанствен догађај јер тог дана се верујући народ који административно припада одређеном храму окупља у име Христово на Светој Литургији поштујући и славећи свог светитеља заштитника. Тако је било и 8. маја, на дан св. апостола и јеванђелисте Марка у питомом селу Вучићу покрај Раче Крагујевачке са тиме да је духовна радост овог пута била још и већа због доласка Епископа шумадијског Јована који је служио Свету Архијерејску Литургију. Њему су саслуживали следећи свештеници: Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Видоје Рајић, протојереј Велибор Јовановић, протонамесници Дејан Шишковић и Влада Бранисављевић, јереј Младен Ђурановић, као и протођакон Иван Гашић и ђакон Божидар Васиљевић.

Беседу после прочитаног Јеванђеља је одржао протонамесник Дејан Шишковић који је навео богонадахнуте речи светог цара Давида , а у којима овај велики пророк говори о свеприсутности Божијој. Он је затим говорио о значају заједничке молитве који је наглашавао сам Господ Исус Христос када је рекао „Где су двоје или троје сабрани у моје име и ја сам са њима“. Протонамесник Дејан је затим нагласио да је грчки израз за Свету Литургију „синаксис“ што значи сабрање, а постоји и други израз „евхаристија“ који значи благодарење и у те две речи назиремо и сами суштину сабрања верујућег народа који се у име Христово сабира да заблагодари Богу. Он је затим навео мисао теолога Николаја Афанасијева који каже да је Евхаристија та која одређује Цркву и да онај ко не учествује у евхаристијском сабрању практично не живи у Цркви. Затим је упућивао присутне вернике да се загледају у своју душу и да одбацују своје грешне мисли и навике да би могли да учествују на прави начин у литургијском животу. На крају своје беседе отац Дејан је свима присутнима честитао храмовну славу са жељом да се сваке године окупљају у овако великом броју као данас.

После причешћа свештенства и великог броја верника Телом и Крвљу Господа нашега Исуса Христа организована је литија око прелепог вучићког храма, а затим је пререзан и славски колач који је припремио колачар, трговац Мирослав Живуловић.

На крају овог дивног духовног сабрања уследила је вечера љубави у ресторану Цар Лазар.

Протонамесник Горан Живковић

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА СВ. МАРКО У ВУЧИЋУ 8. мај 2017. - ВИДЕО

 

ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ПОЧИЊЕ ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,