СРЕТЕЊЕ – РАДОСНИ СУСРЕТ С ОНИМ КОГА ВОЛИМО ПДФ Штампа Ел. пошта

СРЕТЕЊЕ – РАДОСНИ СУСРЕТ С ОНИМ КОГА ВОЛИМОУ четвртак 16. фебруара 2017. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Беседећи на 8. зачало Јеванђеља од Луке, Владика је рекао да након прослављања догађаја важног за историју спасења рода људског, Црква другог дана прославља људе који су учествовали у том чину. Зато Црква данас прославља Св. Симеона Богопримца јер је Бога примио на своје руке. То је био епилог његове недоумице превођења Књиге пророка Исаије када је намеравао да реч Девојка преведе изразом Млада жена, те му је Господ казао да неће напустити Земни живот пре него на своје руке прими Онога који ће бити рођен од Девојке. Остварењем овог догађаја, испуњен је смисао живота Св. Симеона Богопримца. Изгледа да се смисао нашега живота не може испунити нити остварити ако за његово време не доживимо сусрет с Господом. Ако сусрет Св. Симеона и Богомладенца изражава Тајну сједињења Бога и човека, онда тај сусрет изражава и сусрет са свецелом људском творевином. То је радосни сусрет са оним кога волимо, наш живот је ништа друго него ишчекивање тог сусрета. Након тога и ми ћемо моћи да кажемо: „Сад отпушташ у миру слугу својега, Господе, по речи својој, Јер видеше очи моје Спасење твоје, Које си уготовио пред лицем свију народа, Свјетлост, да просвећује незнабошце, и славу народа твојега Израиља“ (Лк2, 29-32).

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

протођакон Мирослав Василијевић

 

ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ПОЧИЊЕ ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,