ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У ТОПОЛИ ПДФ Штампа Ел. пошта

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У ТОПОЛИУ недељу, 12. фебруара 2017. године, када наша Света Црква прославља празник Света Три Јерарха и ову недељу посвећује новозаветној причи о блудном сину, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у Тополи, у задужбинској цркви која је посвећена истоименом празнику. Епископу су саслуживалипротојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, архијерејски намесник опленачки, пензионисани протојереј – ставрофор Драгомир Ракић, протођакон Иван Гашић и ђакон Урош Костић.

Овај храм малих димензија испунила су срца многобројних окупљених верника, а посебан допринос милозвучности литургисјких химни дали су појци опленачког хора на челу садиригентом Маријом Ракоњац.

Обраћајући се верном народу, Преосвећени Владика је у својој беседи истакао поруку јеванђељске приче о блудном сину која објављује да је покајање веће од сваког греха.Видели смо како пролази човек који жели да се одвоји од Бога и да живи у слободи која га уствари поробљава. Само је она слобода коју је Бог дао човеку приликом стварања права и једина слобода, јер она човека ослобађа од самог себе и од греха. Човек мора да сачува ту слободу јер кроз њу побеђује смрт и задобија живот вечни у Царству Божијем. Ова прича нас учи како се од блудног сина постаје нормалан човек. Тај пут није ништа друго него сам Христос. Он нас ослобађа од греха, Он нас освећује и Он нас приводи Богу Оцу. Бог је свакоме дао одређене дарове и Он очекује од нас да те дарове умножавамо. Проблем је што човек те дарове злоупотребљава и што му тада главна оружја постају гордост и сујета која за последицу имају хладно и себично срце у којем нема места за другог. Слобода подразумева одговорност према себи, али и према ближњима. Та одговорност огледа се у жртви за друге, а та жртва рађа заједницу коју је сам Бог благословио.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У продужетку свете ЛитургијеПреосвећени Владика је пререзао славски колач и честитао свечарима крсну славу, а након тога породица Горана и Светлане Михаиловић уприличила је трпезу љубави за све окупљене вернике.

Урош Костић, ђакон

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,