СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА СТЕВАНДАН ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА СТЕВАНДАНТрећи дан Божића, на празник светог Првомученика и Архиђакона Стефана, шумадијски Архијереј, Преосвећени владика Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму светог Саве на Аеродрому. Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протонамесник Бранислав Матић, јереј Иван Антонијевић и ђакон Милош Ђурић. На литургијске прозбе одговарали су свештеници храма светог Саве, вероучитељи и верни народ.

У својој архипастирској беседи Преосвећени владика Јован је нагласио да је смисао прослављања Божића заправо прослављање Бога кроз измирење људи и Бога. Владика се осврнуо на празник Сабора Пресвете Богородице, који смо прославили други дан Божића и нагласио да нам и празник Сабора Пресвете Богородице показује да Она највише повезује човека и Бога. А и празник светог првомученика Стефана нам показује испуњење Божијег Домостроја који огледа у томе да човеку подари изгубљени Рај, да Господ позива човека да кроз Цркву и Покајање поново уђе у Рај и успостави заједницу са Богом. У наставку своје беседе, владика Јован је подробно протумачио прочитани одељак Матејевог Јеванђеља о виноградарима који су се окренули против свог Господара. Тај виноград је управо овај свет који је Господ створио и оградио Анђелима и дао га људима као виноградарима да се о њему брину. Дакле овај свет, па самим тим и ми као његови управитељи има слободу, али и обавезу да се не олењи на путу свог спасења. Спасење на које смо сви позвани је дар Божији и оно се задобија од Господа, а не можемо ми сами достићи Спасење. Човек врло често то заборави и своје Спасење приписује само себи и сопственим заслугама. Али баш као што господар шаље своје слуге виноградарима, тако и Господ шаље пророке и људе надахнуте Духом да благовесте Вољу Божију. И пророци и мученици благовестили су новину, а највећа новина је Христос. Управо ови људи надахнути Духом благовесте новину спасења коју и ми треба да прихватимо ако желимо да се спасимо.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Заједничарења у Чаши Спасења и радосног поздрава „Христос се роди“ на крају Свете Литургије, организована је братска Трпеза Љубави.

 

ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ПОЧИЊЕ ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,