СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА СТЕВАНДАН ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА СТЕВАНДАНТрећи дан Божића, на празник светог Првомученика и Архиђакона Стефана, шумадијски Архијереј, Преосвећени владика Јован служио је Свету архијерејску Литургију у храму светог Саве на Аеродрому. Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протонамесник Бранислав Матић, јереј Иван Антонијевић и ђакон Милош Ђурић. На литургијске прозбе одговарали су свештеници храма светог Саве, вероучитељи и верни народ.

У својој архипастирској беседи Преосвећени владика Јован је нагласио да је смисао прослављања Божића заправо прослављање Бога кроз измирење људи и Бога. Владика се осврнуо на празник Сабора Пресвете Богородице, који смо прославили други дан Божића и нагласио да нам и празник Сабора Пресвете Богородице показује да Она највише повезује човека и Бога. А и празник светог првомученика Стефана нам показује испуњење Божијег Домостроја који огледа у томе да човеку подари изгубљени Рај, да Господ позива човека да кроз Цркву и Покајање поново уђе у Рај и успостави заједницу са Богом. У наставку своје беседе, владика Јован је подробно протумачио прочитани одељак Матејевог Јеванђеља о виноградарима који су се окренули против свог Господара. Тај виноград је управо овај свет који је Господ створио и оградио Анђелима и дао га људима као виноградарима да се о њему брину. Дакле овај свет, па самим тим и ми као његови управитељи има слободу, али и обавезу да се не олењи на путу свог спасења. Спасење на које смо сви позвани је дар Божији и оно се задобија од Господа, а не можемо ми сами достићи Спасење. Човек врло често то заборави и своје Спасење приписује само себи и сопственим заслугама. Али баш као што господар шаље своје слуге виноградарима, тако и Господ шаље пророке и људе надахнуте Духом да благовесте Вољу Божију. И пророци и мученици благовестили су новину, а највећа новина је Христос. Управо ови људи надахнути Духом благовесте новину спасења коју и ми треба да прихватимо ако желимо да се спасимо.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Заједничарења у Чаши Спасења и радосног поздрава „Христос се роди“ на крају Свете Литургије, организована је братска Трпеза Љубави.

 

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,