СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЉИ ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У РАЉИУ суботу, 30. децембра 2017. године, када наша Света Црква молитвено прославља Светог пророка Данила, Светог преподобномученика ђакона Авакума и игумана Пајсија, Његово Пресвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Сретења Господњег, у Раљи. Епископу су саслуживали: архијерејски намесник космајски протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић - умировљени парох младеновачки, протојереј-ставрофор Радомир Поповић- професор на Православном Богословском факултету у Београду, протојереј-ставрофор Милован Блажић – умировљени парох Рипањски, протођакон Иван Гашић, ђакон Милош Павић и ђакон Филип Јовановић.

Опширније...
 
ЗАИСТА ВАМ КАЖЕМ, АКО СЕ НЕ ОБРАТИТЕ И НЕ БУДЕТЕ КАО ДЕЦА, НЕЋЕТЕ УЋИ У ЦАРСТВО НЕБЕСКО ПДФ Штампа Ел. пошта

ЗАИСТА ВАМ КАЖЕМ, АКО СЕ НЕ ОБРАТИТЕ И НЕ БУДЕТЕ КАО ДЕЦА, НЕЋЕТЕ УЋИ У ЦАРСТВО НЕБЕСКОУ петак, 29. децембра 2017. године, Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакони Александар Ђорђевић и Милутин Гашевић.

Опширније...
 
БОГ НАГРАЂУЈЕ ОНЕ КОЈИ ТРАГАЈУ ЗА ЊИМ ПДФ Штампа Ел. пошта

БОГ НАГРАЂУЈЕ ОНЕ КОЈИ ТРАГАЈУ ЗА ЊИМУ четвртак, 28. децембра 2017. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу. Литургији су присуствовали ученици Прве техничке школе из Крагујевца са својим вероучитељем Стефаном Радисављевићем.

Опширније...
 
СВЕТА АРХИJЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ПРЕРАДОВЦУ ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТА АРХИJЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ПРЕРАДОВЦУУ среду, 27. децембра 2017. године, када наша света Црква молитвено прославља Свете мученике Тирса, Левкија, Филмона, Аполонија и друге, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архиjерејску Литургију у храму Преподобног Симона монаха у манастиру Прерадовцу, село Опарић. Епископу су саслуживали протојереј Драгослав Цветковић,  јереј Бојан Стојадиновић и протођакон Иван Гашић.

Опширније...
 
РАДИОНИЦА УЧЕНИКА ВЕРОНАУКЕ И СТАНОВНИКА ГЕРОНТОЛОШКОГ ЦЕНТРА У ЈАГОДИНИ ПДФ Штампа Ел. пошта

РАДИОНИЦА УЧЕНИКА ВЕРОНАУКЕ И СТАНОВНИКА ГЕРОНТОЛОШКОГ ЦЕНТРА У ЈАГОДИНИПолазници Веронауке из ЕТШ „Славка Ђурђевић“ из Јагодине су и ове године поводом наступајућих Божићних празника своју љубав према ближњима пројавили кроз креативну радионицу коју су реализовали у просторијама Геронтолошког центра заједно са корисницима поменуте установе.

Опширније...
 
ДНЕВНИ БОРАВАК ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ ПДФ Штампа Ел. пошта

ДНЕВНИ БОРАВАК ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУПоводом завшетка успешне године, у просторијама дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју Свети Василије Велики у Маршићу, у четвртак 25. децембра, уприличен је пригодан програм уз акустичну музику и послужење, а уз помоћ Центра за социјалне иновације и итерграције из Крагујевца.

Један од повода је и истраживање које су спровели УНИЦЕФ као и Национална организација особа са инвалидитетом који су оценили да је ово одличан пример добре праксе у раду са децом са сметњама у развоју и упутили похвале на рад.

Опширније...
 
СВЕТА АРХИJЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СУШИЦА ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТА АРХИJЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СУШИЦАУ уторак 26. децембра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архиjерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Сушица. Епископу су саслуживали свештеници: протонамесници Небојша Ракић, Александар Јовановић, јереј Александар Сенић и ђакон Милутин Гашевић.

Опширније...
 
СВЕТA АРХИЈЕРЕЈСКA ЛИТУРГИЈA У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУ ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТУ АРХИЈЕРЕЈСКУ ЛИТУРГИЈУ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА АЕРОДРОМУНа Светог Спиридона Чудотворца, 25. децембра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Аеродрому. Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, протонамесник Бранислав Матић, јереј Иван Антонијевић, ђакон Александар Ђорђевић.

Опширније...
 
ПРАЗНИК МАЈКИ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У САБОРНОМ ХРАМУ МАЈКЕ БОЖЈЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

ПРАЗНИК МАЈКИ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У САБОРНОМ ХРАМУ МАЈКЕ БОЖЈЕУ другу недељу пред Божић, недељу Светих Праотаца, када прослављамо празник Материце – највећи хришћански празник мајки и жена, литургијским сабрањем у Саборној цркви началствовао је јереј Душан Мучибабић уз саслуживање протојереја-ставрофора Радована Чанчаревића, јереја Слободана Савића, протођакона Ивана Гашића и протођакона Небојше Јаковљевића. Сабрани народ красило је присуство великог броја ученика Прве крагујевачке гимназије и основне школе Станислав Сремчевић, предвођених вероучитељима Стефаном Јанковићем и Душаном Баловићем. Њихово присуство сведочи о томе да на данашњи дан, пре свих, треба да се сетимо Мајке Богородице и Мајке Цркве, кроз које нам се дарује највећи Дар – Дар бесмртности у Сину Божјем, Који нас је одрешио од смрти, а везао нас новом везом љубави за вечно живог Бога.

Опширније...
 
НЕДЕЉА ПРАОТАЦА У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ ПДФ Штампа Ел. пошта

НЕДЕЉА ПРАОТАЦА У СТАРОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУУ недељу Праотаца, односно на Материце 24. децембра 2017. године, Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свети Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви  Крагујевцу. Владики су саслуживали протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, протојереј – ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј – ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј Милић Марковић, и јереји Владан Костадиновић и Дејан Марковић.

Опширније...
 
ПРЕНОС МОШТИЈУ СВЕТОГ КРАЉА ИЗ КАЛЕНИЋА У СТУДЕНИЦУ – „ПОЧЕТАК ПОВРАТКА СТАРЕ СЛАВЕ СРБСКЕ“ ПДФ Штампа Ел. пошта

ПРЕНОС МОШТИЈУ СВЕТОГ КРАЉА ИЗ КАЛЕНИЋА У СТУДЕНИЦУ – „ПОЧЕТАК ПОВРАТКА СТАРЕ СЛАВЕ СРБСКЕ“Осам векова од крунисања Стефана Првовенчаног

Аутори који су са највише детаља писали о честом преношењу моштију Стефана Првовенчаног – Симона Монаха (Станоје Станојевић, Мошти Стевана Првовенчаног у Војводини, Гласник Историјског друштва у Новом Саду III /1930/; Љубомир Дурковић-Јакшић, Обнављање Студенице и пренос из Каленића моштију Светог краља Стефана Првовенчаног 1839, Осам векова Студенице, зборник радова, Београд 1986), своје расправе започињу констатацијом да готово ниједан српски средњовековни владалац није остављен у гробу где је првобитно сахрањен, већ су кивоте са њиховим телима испред непријатеља монаси склањали по разнима манастирима, преносећи их из једног у други. Првовенчани српски краљ, који је годину дана након смрти, према Доментијану, био „телом сав неповредив“, највише пута од свих владара је склањан испред непријатеља, све до окончања Првог светског рата.

Опширније...
 
ПРАЗНИК МАЈКИ - МАТЕРИЦЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

ПРАЗНИК МАЈКИ - МАТЕРИЦЕПразник Рођења у телу Господа Исуса Христа познат као Божић јесте један од највећих и најрадосних празника који православна црква празнује. Рођење Христово је својеврсно Богојављење, тј. јављање Бога у Свету. Како каже апостол: „Бог се јави у телу“. То значи да је Син Божији, Бог Логос, узео на себе људску природу, људско тело (оваплотио се), и јавио се овде у свету, нама људима као Богочовек. У личности Сина Божијег сједињене су две природе: Божанска и човечанска. Говорећи о рођењу Христовом Свети Григорије Богослов каже: „Бог је дошао људима, приближио се људима, како би се људи приближили Њему.“ Рођење Христово је догађај од космичке важности зато се црква труди да своје чланове достојно припреми за дочек празника. У богослужбену припрему спадају Недеља праотаца, Недеља отаца и претпразништво Рођења Христовог.

Опширније...
 
АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДАРОСАВИ ПДФ Штампа Ел. пошта

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДАРОСАВИДана, 23. децембра 2017. године, када наша Света Црква прославља успомену на Светог Јована Деспота српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, је служио Свету Архијерејску Литургију у месту Даросава код Аранђеловца. Његовом Преосвештенству су саслуживали: архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј-ставрофор Милисав Симић, протонамесници Новица Ескић и Дејан Тодоровић, протођакон Иван Гашић и ђакони Милош Павић и Немања Искић. Својим појањем су ову Литургију улепшали чланови хора „Света Анастасија Српска“ из Аранђеловца.

Опширније...
 
СВЕТЛОСТ ХРИСТОВА ПРОСВЕТЉУЈЕ СВЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТЛОСТ ХРИСТОВА ПРОСВЕТЉУЈЕ СВЕУ петак, 22. децембра 2017. године, Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакон Милутин Гашевић.

Опширније...
 
РЕЧИ МОЈЕ НИКАДА НЕЋЕ ПРОЋИ ПДФ Штампа Ел. пошта

РЕЧИ МОЈЕ НИКАДА НЕЋЕ ПРОЋИУ четвртак 21. децембра 2017. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога светога храма. Литургији су присуствовали ученици ОШ Бук Караџић и Политехничке школе са својим вероучитељима Марком Гаљком, Марком Вуксановићем, Стефаном Радисављевићем, Иреном Баћић и Илијом Крстићем.

Опширније...
 
БЛАГОДАРИМО БОГУ ЗА СВЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

БЛАГОДАРИМО БОГУ ЗА СВЕУ среду 20. децембра 2017. године, када наша Света Црква слави Светог Амвросија и Преподобног Григорија Горњачког, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика и исцелитеља Пантелејмона у Станову.

Његовом Преосвештенству Епископу шумадијском Г. Јовану су саслуживали: протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Сретко Петковић и ђакон Недељко Дикић.

Опширније...
 
СЛАВА МАНАСТИРА ГРНЧАРИЦА ПДФ Штампа Ел. пошта

СЛАВА МАНАСТИРА ГРНЧАРИЦАУ уторак, 19. децембра 2017. године, када наша Света Црква молитвено прославља Светог Николаја Архиепископа мирликијског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован началствовао је литургијским сабрањем у манастиру Грнчарица поводом прославе манастирске славе. Његовом Преосвештенству саслуживали су: протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор Спасоје Јанковић, протојереј Милан Благојевић и протођакон Иван Гашић.

Опширније...
 
ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ШУМАДИЈСКИ Г. ЈОВАН СЛУЖИО У МАНАСТИРУ БЛАГОВЕШТЕЊЕ И ПОСТРИГАО У МАЛУ СХИМУ ТРИ ПОСЛУШНИЦЕ ТЕ СВЕТЕ ОБИТЕЉИ ПДФ Штампа Ел. пошта

ПРЕОСВЕЋЕНИ ВЛАДИКА ШУМАДИЈСКИ Г. ЈОВАН СЛУЖИО У МАНАСТИРУ БЛАГОВЕШТЕЊЕ И ПОСТРИГАО У МАЛУ СХИМУ ТРИ ПОСЛУШНИЦЕ ТЕ СВЕТЕ ОБИТЕЉИПреосвештени Владика шумадијски Г. Јован, служио је на дан Преподобног Саве Освећеног, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Благовештење на Руднику. У препуној манастирској капели Св. архангела Михаила, Епископу Јовану су саслуживали настојатељ манастира Пиносава игуман Петар (Драгојловић), парох страгарски протојереј Јован Биберџић, јеромонах Мардарије (Јокић) и свештеник Александар Глишић, парох великоцрљенски. Молитвено и Евхаристијско сабрање, увеличало је и многобројно монаштво из Епархије шумадијске. У току Свете Литургије Преосвећени Владика Јован је у чин Мале Схиме замонашио три искушенице манастира Благовештење - Ану, Светлану и Данијелу, које су на монашењу добиле монашка имена - Ана, Пелагија и Дарија.

Опширније...
 
СВЕТИ НИКОЛА - ЖИТИЈЕ ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТИ НИКОЛАСвети Никола је рођен у граду Патара у области Ликија у Малој Азији, на прибријежију Средоземног мора, од родитеља Теофана и Ноне, у време римског цара Валеријана. Још као дете Никола је показивао необичне душевне дарове. Када је одрастао и изучио школе, желио је да ступи у свештенички чин, те га његов стриц, архиепископ, произведе за свештеника града Мира.

Када Николи помреше родитељи, који су били врло богати, он поче од свог наследства помагати сиротињу, делећи милостињу и удавајући сироте девојке. По смрти његовог стрица, епископи и свештеници из Ликијске области, искупе се да изаберу новог архиепископа и договоре се да изаберу највреднијег и најтачнијег у извршавању дужности. Пошто су се уверили да је управо Никола такав, изаберу га за архиепископа мирликијског.

Као архиепископ Никола је поучавао народ у вери, не само у цркви, већ и по домовима, на улици и на сваком месту. Младић је саветовао, обилазио болесне, сужње откупљивао и пуштао на слободу, жалосне је тешио, а грешницима је показивао пут и начине да се поправе.

Опширније...
 
БОГОУГОДНО САБРАЊЕ У ПОПОВИЋУ ПДФ Штампа Ел. пошта

БОГОУГОДНО САБРАЊЕ У ПОПОВИЋУУ недељу, 17. децембра 2017. године, када наша Црква молитвено прославља Свету великомученицу Варвару, Светог преподобног Јована Дамаскина, празник Детињци, Свету Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Поповићу, служио је јереј Марко Стевановић.

Након прочитаног Јеванђелског зачала, отац Марко обратио се присутним верницима, најпре протумачивши одломак из данашњег Јеванђеља, а затим и рекавши да наше породице које су Цркве у малом, дочекујући празник најсветијег Рођења на земљи, прослављају празнике Детињци, Материце и Оци. Оно што је заједничко за ова три празника јесте везивање и дрешење деце и родитеља, а символика овога јесте припрема за дочек најрадоснијег хришћанског празника – Божића, који је помирио човека са Богом одрешивши га веза греховних, а везавши га новом везом љубави за Бога.

Опширније...
 
СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ НА АЕРОДРОМУ ПДФ Штампа Ел. пошта

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ НА АЕРОДРОМУНа Детињце 17. децембра 2017. године, на Светог Јована Дамаскина и великомученицу Варвару, Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у цркви на Аеродрому. Саслуживали су оци: протојереј-ставрофор Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, протојереј-ставрофор Сава Арсенијевић, протојереј Милић Марковић, протонамесник Немања Младеновић, јереј Дејан Марковић, ђакон Милош Павић и Александар Ђорђевић.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 Следећа > Крај >>

Страна 3 од 5

ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ПОЧИЊЕ ОСЛИКАВАЊЕ СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

СПОМЕНИЦА ЕПИСКОПУ ШУМАДИЈСКОМ ЈОВАНУ

Календар

БЕСЕДЕ ЕП. ЈОВАНА

ИЗАБРАНИ РАДОВИ - ДР ЗОРАН КРСТИЋ

Др Зоран Крстић

Пријатељски сајтови

ЦРКВЕНА ОПШТИНА ЈАГОДИНСКА

ПРАВОСЛАВНО ЈУТРО РАДИО ЈАГОДИНА

ХРАМ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МЛАДЕНОВЦУ

Храм Св. Јована Крститеља у Кончареву

ИНТЕРНЕТ ПРОДАВНИЦА ДУХОВНИХ КЊИГА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ

Informativni pravoslavni website: bogosluzenja, manastiri, crkve, eparhije, parohije, ikone, foto, krstenja, linkovi, pravoslavni radio, knjiga posetilaca,